Grillihooaeg alaku! Kreekapärased grillvardad pitaleiva ja tzatzikiga ning ürdimarinaadis kanavardad

Esileht / Määramata / Grillihooaeg alaku! Kreekapärased grillvardad pitaleiva ja tzatzikiga ning ürdimarinaadis kanavardad

Tegelikult vedasime grilli juba eelmisel nädalavahetusel välja, aga väga märkimisväärseid grilliroogasid tookord ei teinud.
Seekord sai ekstra ette valmistatud ja kogu pere toitlustamise raskuspunkt grillimisele lükatud. Ja Eesti kliimale kohaselt läks ilm keskpäevast alates pilve ja tekkis mingi vastik külm tuul, nii et õues müttamine oli kõike muud kui meeldiv. Nojah, eks tulevad taaskord meelde tuletada meie suve eripärad.
Aga grillisime sellegipoolest ja tegemisele läksid kreekapärased sealiha vardad (souvlaki stiilis), ürdimarineeritud kanafilee ning ürdiõli marinaadis aedvili-seened. Muidu teeksin igal kümnel juhul grillimise jaoks lammast, aga kuna mu kaks vanemat last siiani keelduvad lammast söömast, siis sai kompromissile mindud ning siga-kana grillile pandud.
Lisaks siis grillitud sea juurde tzatziki kaste ning otsustasin viimase OM külaskäigu loo valguses ka isetehtud pitaleibadega kätt proovida.


Alusta esmalt sellest, et pane bambusvardad paariks tunniks vette likku.
Kreekapäraste sealiha varraste jaoks läks vaja:
ca 0,5 kilo seafileed või kaelaliha (lõigatud 3×3 tükkideks)
1 tl münti (kas kuivatatud või värsket)
1 tl oreganot (kas kuivatatud või värsket)
2 küüslauguküünt purustatuna
1 sidruni mahl
hea sorts oliiviõli
1 spl veiniäädikat
soola, pipart maitse järgi
Sega marinaadi koostisosad ning pane liha marinaadi vähemalt tunniks. Võib ka üleöö marineerida. Enne grillimist lükka liha varraste otsa (ära suru üksteise otsa, vaid pigem jäta lihatükkide vahele väike vahe) ja grilli umbes 10 minutit. Ära üle küpseta, liha muutub siis kuivaks ja tuimaks.


Tzatziki kastme jaoks läheb vaja:
200 gr maitsestamata jogurit
1 tl hakitud värsket või kuivatatud münti
pool pikka kurki
paar küüslauguküünt purustatuna
soola, pipart, törts oliiviõli, veidi sidrunimahla
Sega purustatud küüslauk soolaga ja lase veidi tõmmata. Samal ajal riivi jämeda riiviga kurk. Kui serveerid kastme kohe, võid kurgi otse kastmesse lisada. Kui tahad pikemalt hoida, siis puista peale veidi soola, lase seista ning kalla siis tekkinud vesi ära. Nii ei lähe kaste liialt vedelaks. Lisa küüslaugule kurk, münt, jogurt, oliiviõli, sidrunimahl, vajadusel sool ja pipar. Timmi maitse parajaks ja pane mõneks ajaks külmkappi “tõmbama”. Enne serveerimist raputa peale veidi jahvatatud tšillipipart.


Pitaleibade valmistamise idee sain viimasest (aprilli) OM-ist. Valmistuskäik tundus lihtne. Tegin poole toodud kogusest ehk siis vaja läks:
ca 250-300 grammi jahu
1 pk kuivpärmi
200 ml käesooja vett
1 tl suhkrut
0,5 tl soola
sorts oliiviõli
Käesooja vee hulka lisasin jahuga segatud pärmi. Juurde lisasin soola, suhkru ja oliiviõli ning segasin ühtlase taina. Tuli üsna vedela olemisega mass. Panin selle ahju kõige madalama temperatuuri juurde kerkima. Kerkis üsna jõudsalt, pärast oli ahi väljatilkunud tainast täis 🙂 Taina mass kerkis minul tublisti üle poole. Kuna tainas oli väga vedel, siis esimese portsu tegin nii, et võtsin kerkinud tainast suure lusikaga parajad portsud ja panin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tulid küll veidi lopergused, aga max kuumusega ahju pistsin nad sellegipoolest. Minul küpsesid umbes 10 minutit (algses retseptis oli 5 minutit, aga olen ka enne täheldanud, et mul tuim ahi). Teise portsu sisse segasin veel jahu ja proovisin pätsid veeretada nagu retpseptis ette nähtud. Välja tulid nii lusika- kui käega tehtud pätsid, “pitaleivamad” olid minul just need lusikaga vedelast tainast tehtud pitad. Olid täpselt parajalt õhukesed, et pooleks lõigata, sinna sisse liha ja värsket kraami koos tzatziki kastmega lisada ning siis mõnuga süüa. Pildil on näha, kohevamad ja kuklikese stiilis pitad on paksemaks jahust (eespool) ja lamedad leivad on lusikaga tõstetud vedelast tainast.
Kui kasutad valmis pitaleibasid, siis lase need lihtsalt vahetult enne söömist grillil soojaks.
Pere mõmises rahulolust ja vaatamata sooje kindaid nõudvale grilliilmale, olime oma grilliroaga väga rahul. Süües tuleks pitaleib poolitada, sinna taskusse pista liha, värsket materjali (kurk, sibul, tomat jms) ja kõik see kraam üle kallata tzatziki kastmega. Njämm!


Lisaks tegin veel ürdimarinaadis kanafileed ja aedviljavardaid.
Ürdimarinaadi jaoks on vaja ürte (sobivad pea kõik rohelised ürdid, võta täpselt neid, mis kodus olemas on). Minul oli täna selline koostis:
hakitud tilli
hakitud peterselli
hakitud basiilikut
1 väike hakitud tšillipipar
1 spl mett
2 spl oliiviõli
1 sidruni mahl
soola, pipart
Lõika kanafileest pikuti viilud ja asetea need marinaadi. Jäta vähemalt tunniks marineeruma. Lükka kanaribad S-tähe kujuliselt varda otsa. Grilli 5-8 minutit.
Sama marinaadiga võid teha ka aedvilju. Minul olid pruunid šampinjonid, suvikõrvits, šalottsibul ja punane paprika.
Kõik see kokku maitses imeliselt hästi. Ju mängis oma rolli grillihooaja algus ja see kergelt suitsune nüanss kõikide toitude maitsetes tundus eriti hõrk.
Jääme igal juhul ootama soojemaid õhtupoolikuid ja loeme grillihooaja avatuks 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.