See on kook, mille retsept on ema poolt käsitsi kirjutatuna veidi kolletunud rebitud servadega paberilehel minuga aastaid kaasas käinud. Kook, mis võluv oma lihtsuses ja maitsev igas olukorras. Vajaminevate ainete järgi üsna traditsiooniline nõuka aja kook: kasin oma koostisainetelt. Kook sisaldab ka sidrunit, selle jaoks oli emal külmkapis väike purk, kus õhukesed sidruniviilud suhkru sees. See purgike aitas hädast välja, kui parasjagu poest jälle sidrunid olid otsa saanud.

Retsept ise järgmine (kui tahad teha suure ahjuplaadi koogina, võta topelt kogus):
Põhja jaoks on vaja 120 grammi võid, 2,5 dl jahu, 1 tl soola, 0,5 dl suhkrut, 1 muna.
Sega kõik koostisained (või peaks olema toasoe), veereta tainapall ja pane külmkapp vähemalt pooleks tunniks seisma. Siis võta välja ja laota küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale ühtlase kihina.
Täidis:
1/2 kilo vanillikohupiima (algselt oli ikka teraline kohupiim, mina tegin kohupiimapastaga, lastel mingi tõrge selle teralise kohupiima vastu)
250 grammi hapukoort
3 suurt või 4 väiksemat muna
2 dl suhkrut
1 sidruni mahl ja riivitud koor
3 spl tärklist või jahu.
100 gr rosinaid
Võid teha tihedama koogi ilma munasid vahustamata. Siis sega munad suhkruga, lisa kohupiima, suhkur, hapukoor, sidrun, rosinad ja tärklis lihtsalt segamini ja vala vormi põhja küpsetuspaberile laotatud põhja peale.


Kui tahad kohevamat kooki (minu pildil on ka see vahustatud variant), siis sega kõik täidise koostisained v.a. munad, mis klopi eraldi vahule ja lisa ettevaatlikult kõige lõpus täidisele.
Küpseta 200 kraadi juures ca 35-45 minutit (aeg sõltub vormi suurusest, kui on väikesm vorm ja paksem kook, kulub rohkem aega ja võid veidi temperatuuri alandada, et olla kindel, kas kook ikka keskelt läbi küpseb).
Juurde tuleks pakkuda naabritädi juurest toodud värsket kaevukülma piima (vähemalt minu nostalgiliste mälestuste järgi)

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.