Jõulud on selleks puhuks ühel pool ja aastavahetus kohe saabumas. Kardetavasti on paljudel seapraest, verivorstist ja hapukapsast mõõdukas küllastus saabunud. Kõik see on ju väga maitsev ja traditsioonid on vahvad, aga tavaliselt kipub aastavahetuse laud ikka pisut teistlaadne olemas. Tahaks ju vaheldust ka.
Meil on aastavahetuse lauale sageli sattunud kala ja mereannid. Just vastukaaluks jõulupraadidele. Kasuka salat on puhas klassika ja muuhulgas minu üheks lemmiksalatiks. Sel aastal kavatsen aga aastlõpu pidulaulale lisaks kasukale sättida ka paar muud maitsvat ja mõnusat ning hästi lihtsalt valmivat heeringatoitu. Näiteks soomlaste jõululaualt näpatud marineeritud heeringa, mida kutsutakse klaasimeistri heeringaks ning lihtsad mundris kartulid, millele maitselisa andmas heeringakaste. Mundris kartulid on minu laste suured lemmikud ja sellises vormingus on nõus isegi need heeringat sööma, kes seda muidu liialt ei fänna.
Kui soovid toidule pidulikumat nüanssi lisada, võid heeringakastme hulka ka veidi kalamarja segada. See muudab kastme esmalt kelmikalt punasetäpiliseks ja teisalt üllatab oma mõnusa kooskõlaga.
Heeringaks võid kasutada Vici uut tootesarja, kus on pakendis ilma õlita heeringafileed. Neid pakendeid on seetõttu lihtne avada ja pole ohtu, et pakki lahti tõmmates on pool kööki ootamatult õli täis. Tänu õli puudumisele on Vici heeringafilee ka vähem rasvane ning õli ei riku puhast heeringa maitset.
Valikus on kolm erinevat varianti – naturaalne, punase sibulaga ja ürtidega heeringafileed. Igaüks omamoodi mõnus ja ka nendes siintoodud retseptides võid kasutada vastavalt soovile kas naturaalset või juba eelnevalt maitselisa saanud Vici heeringafileesid.
Mundris kartulid heeringakastmega
Koostisosad
- 8 keskmise suurusega kartulit hästi puhtaks pestuna
- õli
Heeringakaste
- 200 g Vici naturaalset või punase sibulaga heeringafileed hakituna
- 1 sibul hakituna
- 2 keedetud muna hakituna
- 1 marineeritud või hapukurki hakituna
- Rohelist sibulat hakituna
- 2 dl hapukoort
- 1 sl majoneesi
- Soola ja pipart
- veidi sinepit ja/või mädarõigast
Valmistamine
- Veereta kartuleid õlis, puista peale soola ja küpseta siis eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures umbkaudu tund või seni, kuni kartul on läbi küpsenud.
- Valmista heeringakaste. Selleks sega kokku hakitud heeringas, sibul, muna ja kurk. Sega hapukoore ja majoneesiga, lisa hakitud rohelist sibulat ja maitsesta soola ja pipraga. Kui soovid, lisa ka sinepit või mädarõigast.
- Serveerides lõika kartulile listlõige, suru veidi kartulisisu välja ja aseta sinna peale lusikatäis heeringakastet.
Kui oled sellest klubist, kellele maitsevad Soome ja Rootsi stiilis pisut magusama maitsenüansiga heeringaroad, siis marineeritud heeringas, mida kutsutakse klaasimeistri heeringaks, on just sinu maitse järgi. Meil mitte ainult ei armastata selliselt maitsestatud heeringaid, vaid üks pereliige ainult selliselt heeringat ongi nõus sööma, seega piilun sageli heeringaretsepte just põhjanaabrite retseptivaramust.
Klaasimeistri heeringas
Koostisosad
- 200 g Vici klassikalist või punase sibulaga heeringafileed
- 1 punane sibul poolratastena
- 1 porgand viilutatuna
- Väike jupp mädarõigast soovi korral
Marinaad
- 2 loorberilehte
- 2 dl vett
- 2-3 sl suhkrut
- 10 tera musta pipart
- 10 tera vürtsi
- 5 nelgitera soovi korral kui soovid pisut jõulusemat maitset
- 2 loorberilehte
- 1 dl valge veini äädikat või 2 sl 30%-list äädikat
- Soola maitse järgi
Valmistamine
- Tükelda heeringafilee umbes 2 cm paksusteks viiludeks.
- Keeda marinaad veest, suhkrust, mustast piprast, vürtsist, loorberist. Kui kasutad nelki, lisa ka nelgiterad. Lase marinaadi ained keema tõusta, lisa siis äädikas ja jahuta marinaad. Soovi korral lisa ka veidi soola. Jahuta.
- Lao purki kihiti sibul, porgand ja heeringas. Kui kasutad mädarõigast, poeta ka seda purki koos sibula ja porgandiga. Kalla peale jahutatud marinaad. Sulge purk ning tõsta 1-2 päevaks külmkapi maitsestuma. Sellisel moel valmistatud heeringas säilib külmas paar nädalat.
- Paku juurde musta leiba või kasuta heeringat näiteks salatis.
Vasta