Hetkel on käes just see aeg, kus on hakanud uputama õuntega ja kel peenral suvikõrvitsaid, see on kardetavasti suutnud ka kõikvõimalikud suvikõrvitsatoidud juba läbi teha. See mahlane ja krõbeda purukattega kook viib need kaks sügisandi ühel taldrikul kokku. Suvikõrvits jääb siin koogis küll tagasihoidlikult tahaplaanile, lisades vaid mahlasust. Riivituna ja läbiküpsetatuna ei ole teda ilma teadmata siin koogis võimalik tuvastada. Küll on aga tuntavad ja mitte ainult tuntavad, vaid õunakoogile iseloomulikku mõnusat maitset andmas, õunad, mis tuleks enne koogile lisamist kaneeli, suhkru ja tibakese võiga läbi hautada. Nii jäävad õunad eriti pehmed ja külluslikud.
Retsepti puhul tasub enne pisut tegevuskäiku süveneda, sest osad koostisained tuleb jagada mitme etapi vahel. Üldjoontes tuleb teha kolm erinevat segu – õunad koos suhkru ja kaneeliga läbi hautada, puru valmis teha ja tainas kokku segada. Tegelikult ei midagi keerulist ega aeganõudvat.
Purukattega kaneeline õunakook pisukese suvikõrvitsaga
Koostisosad
- 4 keskmise suurusega õuna tükeldatuna ja soovi korral koorituna
- 2 sl pruuni suhkrut
- 2 dl suhkrut osadeks jagatuna
- 2 tl kaneeli osadeks jagatuna
- 130 g võid osadeks jagatuna
- 4,5 dl jahu osadeks jagatuna
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 2 muna
- 70 g õli
- 1 dl piima
- 1 keskmise suurusega suvikõrvits peenelt riivituna ja sõelal nõrutatuna
- Näpuotsaga soola
- Serveerimiseks vanillikastet või vanillijäätist
Valmistamine
- Riivi suvikõrvits peene riiviga. Tõsta sõelale, jäta veidikeseks seisma ja suru siis käte vahel üleliigne mahl välja.
- Tõsta kastrulisse tükeldatud õunad. Lisa 30 g võid, 1 tl kaneeli ja 2 sl pruuni suhkrut. Hauta vaiksel kuumusel umbkaudu 7 minutit. Tõsta pliidilt ja jahuta.
- Valmista puru. Selleks näpi 100 g külma võid, 2 dl jahu, 1 dl suhkrut ja 1 tl kaneeli ühtlaseks puruks. Tõsta kõrvale.
- Sega kokku 2,5 dl jahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 1 dl suhkrut ja näpuotsatäis soola. Teises kausis klopi lahti munad, lisa õli ja piim ning riivitud suvikõrvits. Sega kõik ühtlaseks ja ühenda siis kuiva seguga. Sega läbi ja lisa ka eelnevalt hautatud õunad. Kalla segu küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Puista peale puru ja tõsta eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde. Küpseta 45-60 minutit. Kui kook hakkab pealt liialt pruunistuma, kata see pealt küpsetuspaberi või fooliumiga.
- Jahuta veidi ja serveeri siis vanillikastme või -jäätisega.
Vasta