Seenehooaeg ja seenepirukad käivad ikka käsikäes. Kukeseeni tuleb praegu palju, seega tasu metsa luusima minna või siis ka Keskturult läbi käia, kus kukeseeni pakutakse suures valikus. Vali vaid välja ja too koju. Haara turult kaasa veel rohelist sibulat ja peterselli ning sügavkollase rebuga vabapidamise kanade mune ja pirukategu võibki alati.  Pirukategu ei tohiks ka üle jõu käia, samas on tulemus igati hõrk ja külluslik. Sobib nii peolauale kui ka argipäeva pidusemaks muuta.

Juustuna võid siin pirukas kasutada kõvajuustu tüüpi juustusid, Nendega jääb pirukas hästi rikkalik ja selliste juustude maitse harmoneerub hästi kukeseente maitsega.

Selline pirukas sobib hästi ka näiteks 20. augustil Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäeva tähistamiseks

Kukeseene-juustupirukas

Portsjonit 10

Koostisosad

Pirukapõhi:

  • 3 dl jahu
  • 120 g võid
  • Näpuotsaga soola
  • 1 sl külma vett

Kukeseenetäidis:

  • 400 g kukeseeni puhastatuna ja tükedatuna
  • Mõned varred rohelist sibulat
  • Peotäis värsket hakitud peterselli
  • 15 g võid
  • Soola ja pipart
  • 4 suuremat muna
  • 1,5 dl 35%-list koort
  • 150 g riivitud kõvajuustu nt Forte, Parmesan, Džiugas vm

Valmistamine

  • Töötle pirukapõhja jaoks või ja jahu koos soolaga ühtlaseks puruks. Lisa veid külma vett, et moodustuks tainas. Veereta tainapall ja tõsta see toidukilesse ning külmikusse pooleks tunniks.
  • Võta tainas külmast ja suru küpsetuspaberiga vooderdatud 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele. Torka põhjale kahvliga mõned torked ja tõsta siis tainaga vorm külmikussse seni, kuni valmistad täidise.
  • Täidise valmistamiseks puhasta ja tükelda seened. Tõsta mõned väiksemad seened piruka kaunistamiseks kõrvale. Sulata pannil kesmisel kuumusel või. Lisa pannile roheline sibul (võid kasutada ka porrulauku) ja hauta paar minutit. Lisa tükeldatud kukesseened ja hauta mõned minutid või seni, kuni vedelik on aurustunud. Maitsesta soola ja pipraga ja lisa ka hakitud peterselli. Tõsta kõrvale.
  • Klopi kausis lahti munad koos koorega. Maitsesta soola ja pipraga.
  • Puista pool riivitud juustust pirukapõhjale. Tõsta sinna peale seened ja ülejäänud riivitud juust. Kalla peale muna-kooresegu.
  • Küpseta 200 kraadises ahjus ca 25-35 minutit kuni pirukas on kuldne ja läbi küpsenud. Serveeri soojalt ja serveerides võid lisada veel väikeseid kukeseeni ja värsket hakitud peterselli.

Postitus sündis koostöös Keskturuga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.