Need kaks purkitehtud jõuluheeringa ideed ja kooslust on näpatud Skandinaavia, täpsemalt rootslaste jõululaualt. Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et Rootsi jõululaual on heeringas alati aukohal ja seda tehakse väga erinevate maitsete ja kastmetega. Reeglina on rootsipärased heeringamarinaadid meie maitse jaoks üsna magusad. Minu jaoks pisut liiga, seega olen nende retseptide maitsetasakaalu oluliselt vähema suhkruga timminud. Minu meelest said mõlemad heeringad – portveinimarinaadis ja tsitrusemarinaadis – väga head. Või nagu mu abikaasa neid maitstes nentis, et miks ometi talle lapsepõlves sellist heeringat ei pakutud. Ta kasvas üles teadmisega, et ei armasta ega söö heeringat 🙂
Portveinimarinaadis jõuluvürtsidelt maitseväge saanud heeringas sobib hästi nii pidulauale sättimiseks kui ka jõulude ajal kinkimiseks. Lihtne valmistada ja vajab ainult veidi aega, et maitsed omavahel kooskõla saavutaksid. Portveini asemel võid kasutada ka meie oma Põltsamaa Tõmmut või ka Põltsamaa Kuldset. Iga kord on tulemuseks pisut teistmoodi maitsenüanss, mis kõik omamoodi mõnusad.
Äädika lisamisel võid valida, kas kasutad kanget äädikat või valmistad marinaadi veiniäädikaga. Silmas tuleks pidada ainult seda, et äädikate happesus on erinev ja marinaadis peaks siis happeprotsendi ümber arvutama (nt 12%-list äädikat läheb peaaegu 3 korda vähem kui 30%-list kanget äädikat ja 5-6%-lise äädika puhul tuleks teda lisada 5-6 korda rohkem kui kanget 30%-list äädikat).
Rootslaste retseptidega võrreldes on siin retseptides suhkru kogust julgelt vähendatud. Kui soovid Rootsi tüüpi magusamat heeringat, võid suhkrut rohkem lisada ja arvesta, et alguses väga magusana tunduv marinaad muutub soolasemaks, kui sinna sisse heeringas lisada.
Jõuluvürtsidega portveiniheeringas
Koostisosad
- 400 g Vici traditsioonilist heeringat
- 6-7 tera musta pipart
- 4-5 tervet nelgitera
- 2,5 dl veiniäädikat 6%-list
- 1 dl suhkrut
- 1 dl portveini
- 2 loorberilehte
- 10 cm jupp porrulauku õhukeste ribadena
- 1 punane sibul õhukeste poolratastena
- Värsket hakitud tilli
Valmistamine
- Kalla äädikas, suhkur, portvein, vürtsid ja loorberilehed kastrulisse. Lase keema tõusta ja sega, kuni suhkur on lahustunud. Jahuta.
- Lao purkidesse kihti heeringas, porru, sibul ja hakitud till. Vala purki marinaad ja jäta paariks päevaks maitsestuma.
Teine imehästi jõuluaega sobiv retsept on tsitrustega ja jõuluvürtsidega heeringas. Tsitruselistest särtsakat hapet ja magusat maitset saanud heeringas on igati pidupäevalauale sobiv roog. Või siis hästi sobiv ka kinkimiseks, sest iga kalasõber oskab sellisest hõrgust purgitäiest lugu pidada.
Tsitruste lisamisel koori ja fileeri nii apelsin, sidrun kui laim. Selleks lõika terava noaga tsitruselistelt koor ja eemalda vahekiled. Tsitruste fileerimist võib vaadata SIIT.
Ka selle heeringa puhul kehtib sama reegel, et algretseptiga võrreldes on suhkrukogust vähendatud, aga magusama maitse austajad võivad alati suhkrut rohkem lisada ja äädika kogust tuleks ka kombineerida, kui kasutad erineva kangusega äädikaid.
Vürtsidega tsitruseheeringas
Koostisosad
- 400 g Vici traditsioonilist heeringat
- 1 apelsin viljaliha kestadest eraldatud
- 1 laim viljaliha kestadest eraldatud
- 1 sidrun viljaliha kestadest eraldatud
- 2,5 dl veiniäädikat 6%-list
- 1 dl suhkrut
- 2-3 kaneelikangi
- 7-8 nelgitera
- 7-8 tera vürtsi
- Vajadusel soola
Valmistamine
- Fileeri tsitruselised ja kogu kokku selle tegevuse juures eralduv mahl.
- Kalla potti äädikas, tsitruste mahl ja suhkur. Lisa vürtsid. Lase keema tõusta ja jahuta siis. Kontrollil maitseid ja vajadusel lisa soola.
- Lao purki vaheldumisi tükeldatud heeringas ja fileeritud tsitrused. Kalla peale marinaad ja jäta paariks päevaks marineerima.
- Rootsis serveeritakse sellist heeringat näkileiva ja Västerbottensost juustuga.
Mõlemad heeringad säilivad külmkapis 1-2 nädalat, nii et soovi korral võib jõuludeks heeringad juba marinaadi pista.
Postitus sündis koostöös Viciga.
Vasta