Värvikirev ja kindlasti pilkupüüdev heeringavõileib sobib hästi pidulikumal puhul lauale eelroaks pakkuda. Eriti hästi sobib see EV pidupäeval nautimiseks, sest selles portsjonvõileivas saavad kokku ajatud ja Eestile ainuomased klassikud ja kooslused nagu heeringas, muna, peet, hapukoor, must leib ja rammus koorevõi. Üks korralik Eesti asi, millega võib stiilselt kodumaa sünnipäeva tähistada.

Võileiva peale ja vahele läheb neli erinevat kreemi, kuid nende valmistamine on piisavalt lihtne ja loominguline tegevus, et mitte lasta sellest end ehmatada. Valgusfoori värvides kihiline võileib on mahlane ja maitseküllane ning oma magus-mahedate maitsetega annab võimaluse heeringale tõeliselt kaunis etteaste teha.

Pidulik kihiline värviline heeringavõileib

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 8 viilu musta leiba
  • 200 g Viči õlita heeringat
  • Puljongit
  • Kaunistamiseks keedetud muna ja hakitud murulauku

Herne-toorjuustukreem:

  • 200 g sügavkülmutatud rohelisi herneid
  • 100 g toasooja toorjuustu
  • Peotäis värsket tilli või münti
  • Soola ja pipart

Peedi-toorjuustukreem:

  • 1 keskmise suurusega keedetud peet tükeldatuna
  • 100 g toasooja toorjuustu
  • ½ tl mädarõigast
  • Soola ja pipart

Heeringa-munavõi:

  • 2 keedetud muna
  • 100 g võid
  • 100 g Viči õlita heeringat
  • Soola ja pipart

Hapukoorekreem:

  • 100 g paksemat hapukoort
  • 100 g toasooja toorjuustu
  • 1-2 tl mädarõigast
  • 1 tl sinepit
  • Soola pipart suhkrut

Valmistamine

  • Hernekreemi valmistamiseks kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Keeda herneid 4-5 minutit ja kurna siis sõelal ning jahuta külma vee alla. Tõsta herned purustajasse või köögikombaini, lisa toorjuust ja till või münt ning töötle kõik ühtlaseks kreemiks. Maitsesta vajadusel soolaga.
  • Peedi-toorjuustukreemi valmistamiseks tõsta purustajasse tükeldatud keedetud peet ja toorjuust. Lisa ka mädarõigast ja maitsesta soola ja pipraga. Töötle ühtlaseks kreemiks.
  • Heeringa-munavõi valmistamiseks keeda munad, jahuta külma vee all, koori ja suru siis kahvliseljaga puruks. Lisa veel soojadele munadele tükeldatud või ja sega läbi kuni või on sulanud. Lisa ka tükeldatud heeringas ja sega läbi. Jahuta.
  • Hapukoorekreemi jaoks sega toasoe toorjuust hapukoorega ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga.
  • Lõika leivaviiludelt koorik nii, et moodustuks ruut.. Tõsta esimene leivaviil lõikelauale ja immuta lusikatäie puljongiga. Määri sinna peale hernekreemi. Tõsta sinna peale järgmine musta leiva viil, immuta puljongiga ja määri siis sinna heeringa-munavõi. Korda järgmise leivaviiluga sama ning määri sellele peedikreem ja viimase kihi puhul määri pealmisele leivale hapukoorekreem. Lõika terava noaga kihiline leivaviil diagonaalselt pooleks. Kaunista heeringaviilude, hakitud keedumuna ja hakitud murulauguga. Tõsta kihilised leivad taldrikutele. Võid need ka varem valmis teha ja serveerimiseni külmas hoida.
  • Naudi!

Postitus sündis koostöös Vičiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.