Tikri clafoutis

Esileht / Määramata / Tikri clafoutis

Vahel on hea midagi unustada ja siis taaskord leida. Mul oli täiesti meelest läinud, et olin sügavkülma visanud paar karbitäit tikreid. Selliseid viimase piiri peal valmis tikreid, mida käisin korjamas ühes mahajäetud aias, kui minu korilasehing hakkas muret tundma, et tikrid riknevad põõsa otsa ära (mis ka tegelikult juhtuski, umbes pool jõudsin ära korjata ja paari päeva pärast olid kõik tikrid põõsa otsas lõhkenud). Tikker, muide, on minu üks lemmikmari 🙂


Lühidalt, leidsin sügavkülmast tikrid ja tahtsin teha midagi head. Tavapärane lemmik on meil tikri-kohupiimakook. Seekord mõtlesin teha claufotis’d, mis on traditsiooniline Prantsuse köögi magustoit, algupäraselt tehtud kirssidega ja küpsetatud ahjude järelkuumuses peale liharoogade valmistamist. Olemuselt pudingiline, tainas kalgendub eelkõige muna mõjul, jahu läheb sinna üsna vähe. Seda siis oleks hea teada, et mitte päris kooki ahjust välja võttes oodata 🙂 Maitsekooslus selline, mis soosib hapukasmagusate marjade/puuviljade lisamist. Tikrid tundusid olevat kui loodud selle jaoks.
Claufotis’ jaoks on vaja: 3 dl piima, 50 grammi võid, 0,5-1 dl suhkrut (sõltuvalt marjade magususest-hapususest), 1 dl jahu, sidrunimahla, veidi brändit, 3 muna, lusikaotsaga soola, tiba vaniljesuhkrut. Marju või puuvilju ca pool kilo.
Tegevuskäik järgmine: määri vormi põhi võiga. Klopi munad suhkru, vaniljesuhkru ja soolaga korralikult lahti, lisa pehme või, jahu puista peale läbi sõela. Lisa esmalt piim ja siis brändi. Tainas peaks jääma hapukoore või siis pannkoogitaina konsistentsiga. Suhteliselt vedel siis.
Pane marjad vormi põhja, piserda sidrunimahlaga. Kalla ettevaatlikult peale tainas. Pane ahju ca 180-200 kraadi juurde 30-45 minutiks küpsema. Võta ahjust välja, lase jahtuda ning puista üle tuhksuhruga. Söö kas vaniljekreemiga, jäätisega või au naturel. Maitses väga suviselt 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.