Vastlakuklid

Esileht / Määramata / Vastlakuklid

Ei saa vastlapäeval hakkama ilma kukliteta. Ja tegelikult on selles üks kord aastas korduvas rutiinis oma võlu.

Nii ka sel aastal sai saiategu ette võetud.
Kuklite retseptina olen kasutanud ühest vanast ema käest saadud kokaraamatust “Valik toiduretsepte” (1968. aastast) võetud baasretsepti.
Pärmitaigna valmistamise jaoks on vaja pool liitrit piima, 25-50 grammi pärmi (mina panin ühe kuivpärmi paki), 1 tl soola, 3 spl suhkrut, 1 lahtiklopitud muna, ca 800 grammi jahu ja 50-100 grammi sulatatud võid
Tainas tehakse eelkergitusega ehk siis soendatud piima sisse tuleb panna suhkur ja pärm ning lisada umbes pool jahukogusest, et oleks kooretaoline mass. Kergita soojas kohas umbes 1 tund (mina kasutan selleks kõige madalama kuumuse peale pandud ahju. Kauss tuleks kerkimise ajal rätikuga katta. Kerkinud tainale sedaga juurde sool, lahtiklopitud muna, maitseained, jahu ja või. Sõtkuda kuni tulemuseks on läikiv ja kausi/käte küljest lahtilööv tainas. Nüüd tainas pallik, rätikuga kaetult uuesti kerkima ca 1-2 tunniks. Siis võta tainas, vormi kuklid, lase küpsetusplaadil veel kerkida ja määri munaga. Ahju umbes 10 minutiks ja 200 kraadi juurde. Mina kasutan pöördõhku ka.


JA siis polegi muud, kui “mütsike” terava noaga pealt ära lõigata ja vahukoor vahele. Hästi sobib ka hapu moos vahukoore alla ära peita. Tuhksuhkruga väike viimistlus veel kirsiks tordil.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.