Porru-kartuli püreesupp

Esileht / Määramata / Porru-kartuli püreesupp

Selle supi retsept on piinlikult lihtne. Porru-kartuli maitsekooslus samas kategooriast “match made in heaven” (üks neist lollikindlatest kooslustest nagu tomat-basiilik, kohvi-šokolaad, tüümian-kitsejuust jne). Seda nendin iga kord, kui olen jälle mõneks ajaks selle uskumatult lihtsa kuid ääretult maitsva supi ära unustanud. Tasub see ainult lauale panna, kui on ainult aja küsimus hinnang sööjatelt: “Väga hea supp on”.


Supi tegemise jaoks on vaja:
1 korralik vars porrut (kui vähegi võimalik, siis eelista rohke valge osaga porrut)
2 suuremat või 3-4 väiksemat kartulit
1 keskmine sibul
juurvilja- või kanapuljongit (kas fondist või kuubikust)
4 dl kohvikoort või piima
pipart
ca 50 grammi võid
salaamit või toorsuitsu vorsti
peterselli vm rohelist.
Tegevuskäik on järgmine: lõika porru pikkupidi ribadeks, eemalda tumeroheline osa ja pese välja kihtide vahel olev muld. Seda saab hästi teha just nii, et porru on pikkupidi lahti lõigatud, siis pääseb kihtide vahele. Haki sibul.
Pane poti põhja või ja kuumuta selle sees sibul ja lisa mõne aja pärast porru. Kuumuta läbi.Kalla peale puljong ja lase keema. Lisa kuubikuteks lõigatud kartul. Juurikad peaksid olema vedelikuga kaetud. Keeda, kuni kartul on korralikult pehme.
Püreeri saumikseriga peeneks, lisa koor või piim (võid kasutada ka toorjuustu või kui tahad pikantsemat maitset, siis näiteks sinihallitusjuustu).
Tõsta taldrikule ja puista peale kas ahjus või pannil röstitud salaamiviile, krutoone, maitserohelist või mida iganes hing ihkab. Minu supile sai pudistatud Rannamõisa hispaania toorvorstikeste viile, mida eelnevalt pannil röstisin. Mõnus pikantne krõmps amps supile särtsu lisamiseks. Ja kuna petersell oli parasjagu otsa saanud, siis maitseroheliseks sai tüümian.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.