Kartuli-ürdipirukad

Esileht / Määramata / Kartuli-ürdipirukad

Retsept ilmus Oma Maitse 2010 juuninumbris
ca 10 väikest pirukat
Kuigi elame kartulivabariigis, siis kartuli maitsestamises ei ole me siin paraku liiga suurt loovust üles näidanud. Peamiselt figureerib till ja roheline sibul. Seega oleks aeg see viga parandada. Üks viimase aja suurimaid maitseüllatajaid on olnud värske koriandri ja kartuli sobivus. Leidsin selle idee Afgaani köögist, hiljem avastasin, et ka Vene köögis segatakse kartulile seltsiliseks koriandrit. Tekib veidi ootamatu ja väga nauditav maitseduo. Kartulirahvas, nagu me oleme, peaks kohe kindlasti avardama oma lemmikmugula kasutusvõimalusi ning ka teisi maitseürte proovima. Eriti, kui lõpptulemuseks on sedavõrd hästi sobiv kooslus.


Tainas
250 ml jahu
0,5 tl soola
50 ml oliiviõli
ca 50 ml vett
muna määrimiseks

Täidis
2 keskmise suurusega keedetud kartulit
suur peotäis hakitud koriandrit
suur peotäis hakitud rohelist sibulat koos valgete osadega
1-2 spl oliiviõli
soola
pipart

Taina valmistamiseks sega kausis jahu ja sool. Lisa õli ja suru taina ained kokku. Vähehaaval lisa juurde soe vesi, kogust reguleeri selle järgi, et jääks tihke elastne tainapall, mida on hiljem võimalik rullida (jahud on erinevad, seetõttu tuleb iga kord vedeliku kogus parajaks timmida). Veerata tainapall ja pane see vähemalt pooleks tunniks külma.

Täidise jaoks keeda kartulid, koori ja purusta kahvliga. Lisa peeneks hakitud koriander ja roheline sibul. Maitsesta oliiviõli, soola ja pipart lisadest mass sobivaks.

Rulli tainas õhukeseks, lõika ca 10 cm läbimõõduga ümmargused ringid. Aseta keskele korralik teelusikatäis täidist, suru taina ääred hoolikalt kinni. Võid vajutada piruka ääred kinni ka kahvliotstega peale surudes. Aseta ahjuplaadile, määri pealt munaga ja puista peale seesamiseemneid.
Küpseta 180-200 kraadi juures 10-15 minutiti (kuni pirukad on pealt kuldpruunid).

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.