Aurutatud pommu koriandri, tšilli ja laimiga

Esileht / Määramata / Aurutatud pommu koriandri, tšilli ja laimiga

Esmalt tuleb alustada tõdemusest, et küll on ikka mõnus kui on olemas toredaid sõpru, kes aitavad maitsemaailma avastada. Pommu aurutamise idee on minu meelest täiesti geniaalne ja pärineb see meie viimasel külaskäigul sõprade juures pakutud menüüst. Kusjuures teemaõhtu oli pühendatud pommule. See oli super!
Püüan siinkohal mitte liialt emotsionaalseks minna ning hüüumärkide ja vaimustunud õhkamiste asemel asjast rääkida.

Selle roa nimi võiks olla ka näiteks aurutatud pommu ceviche (kaste on väga sarnane mereandide marineerimiseks kasutatud kooslusega, vaata näiteks lõhe ceviche’i)
Pommu on ka üks äraütlemata mõnus vili, millega paraku Eestis väga palju ei osata peale hakata. Samas on pommu kasutusvõimalusi üsna lõputult ja valmistada võib teda ka grillitult, praetult, hautatult, küpsetatult, suitsutatult (Jalta turul oli just teravas kastmes suitsutatud pommu minu täielik lemmik) ja nüüd tuleb välja, ka aurutatult. Aurutamise idee oli väidetavalt Jamie vahendatud ning koju tagasi saabudes sai meelde jäänud komponentide järgi ka ise aurutatud pommut valmistatud.
Pommu valmistamise puhul tuleks alustada sellest, et lahtilõigatud viiludele raputada soola ja lasta siis paarkümmend minutit seista. Sool tõmbab pommust kibeda maitse välja. Hiljem tuleks siis pommul olevad soolapisarad lihtsalt köögirätiga ära kuivatada.
Täpselt nii alustasin ka mina. Olles soola ära pühkinud, panin ca 1,5 cm jämedused pikkupidi lõigatud keelekujulised ribad aurutuspotti (õigemini poti põhjale pandud restile) ning aurutasin ca 15 minutit, kuni pommu ilust läbi aurunud. Välja võttes on sellised naljakad pehmed ollused.
Eemaldasin seemnepesad, hakkisin aurutatud pommu ca 1,5-2 cm suuruse küljega kuubikuteks.


Teises kausis segasin kokku 1 laimi mahla, 2 lusikatäit Naršarabi (võib asendada suhkru või meega), paar lusikatäit seesamiõli ja sojakastet, 1 peeneks hakitud tšillipipra, 1 küüne peenestatud küüslauku. Sinna marinaadi sisse läksid siis veel soojad aurutatud pommu tükid. Kõige viimasena segasin juurde ohtralt hakitud koriandrit.
Oi kui hästi maitses. Suurepärane maitsete sobivus, erakordselt kerge ja tervislik. Proovige kindlasti järgi, kes vähegi sellesarnastest kooslustest lugu peab.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.