Kõige keeksim keeks “Ekstra”

Esileht / Määramata / Kõige keeksim keeks “Ekstra”

/prindi retsept/
Olen mattunud nostalgialaine alla –  muud diagnoosi ei oska panna. Ka see keeksi postitus on ajendatud lapsepõlvest pärit mälu- ja maitsepiltidest ja keeksist nimega Ekstra. Selline tihe-tihke, korralikult magus. Kui oli Pealinna, siis olid veel rosinad ka sees, aga lemmik oli ikka Ekstra.
Nostalgia peamiseks põhjuseks koolis küpsetamise tunnis mainitud maagilised nimetused (ikka need Ekstra ja Pealinna) mis lennutasid mind kohe meeldivate mälestuste rajale. Tõtt öelda olen oma praeguses eluetapis väga kehv keeksisööja, kuid mälestuste mõjul muutus vastupandamatuks tung just ühe keeksise keeksi järele.

Keeks Ekstra on oma olemuselt üllatavalt väheste koostisosadega – suhkur, või, jahu ja muna. Omalt poolt lisasin ka sidrunikoort ja -mahla ja retsepti koguseid lihtsustasin veidi I.Savi aegumatu klassika “Saiad. Pirukad. Koogid” raamatu toetaval nõusolekul (no ei meeldi mulle need koolis jagatavate tehnoloogiliste kaartide kogused 345 gr muna ja 257 gr jahu + valmistusviis nr 3).

Retsept tuli täpselt nii lihtne, et:
200 gr võid
200 gr suhkrur
200 gr jahu
1 sidruni mahl ja riivitud koor
4 L või 5 M suurusega muna (valged ja kollased eraldi)
Vahusta toasoe või suhkruga. Sega juurde ükshaaval munakollased (esmalt lase üks munakollane tainaga seguneda, siis lisa järgmine). Järgmisena sega juurde sidrunikoor ja -mahl ning sõelu taina hulka jahu. Sega ühtlase tainamassi moodustumiseni.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja ühenda ettevaatlikult segades munavalgevaht tainamassiga.
Kalla võitatud ja mannaga ülepuistatud keeksivormi, lükka lusika või spaatliga tainas ühtlaselt laiali ning küpseta 210-220 kraadi juures vähemalt 45 minutit. Keeksi küpsust võid kontrollida tikuga – kui keeksi sisse torgatud tikk jääb kuivaks ja puhtaks, on keeks läbi küpsenud.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.