Lumevangide menüü. Lamba-sibula pirukad, puravikurisoto ja piparkoogitrühvlid

Esileht / Määramata / Lumevangide menüü. Lamba-sibula pirukad, puravikurisoto ja piparkoogitrühvlid

Täna olime lumevangis.
Olles küll vaid 10 minuti kaugusel Tallinna kesklinnast (seda siis ilusa ilma ja ladusa liiklusega), on meie pere päev möödunud tõdemusega, et täna on tsivilisatsioon kättesaamatus kauguses. Hommik algas sellega, et kella viiest kargas autosse pereisa, et kell kuus väljuvale lennukile jõuda. Umbes tund peale väljumist käis korra kodus, et ülikond sportlikuma vormi vastu vahetada ning naaseda autot välja kaevama. Milleks kulus kokku tagasihoidlik 5 tundi. Samasse teeotsa jäi veel kinni 3 autot ning selle lumetormi saagiks jäi 1 ATV lumesahk ja ühe džiibi sidur. Väga suurel hulgal kinnijäänud autode juhtide ennastsalgavat pingutust niikuinii.

Sellise lumemustri oli tuisune ilm meile eile õhtul vannitoa aknale joonistanud

Lühidalt algas meie päev tõdemusega, et kogu pere jääb koju ja ootamatult on nädalavahetus pikenduse saanud. Ja et poodi ega turule täna asja pole.
Ausse tõusis “cooking with leftovers” ideoloogia ja kiiresti sai läbi skännitud sügavkülma ja kappidesse peidetud varad. Nälga ei jäänud ja tegelikult sai praksuva kamina ääres nurru lüües looduse stiihiat jälgides üks päris mõnus päev õhtusse veeretatud.
Kui naaseda toidu juurde, siis tõstsin hommikul sügavkülmast välja lambapraest järelejäänud mahlased kintsutükid, sügisese puravikuuputuse ajal hoiule pandud võis praetud puravikud ning maiustamiseks koukisin varudest välja piparkooke, tumedat šokolaadi ja paki toorjuustu.
Käärisin käised üles ja nii see menüü kujunema hakkas.

Lambaliha-sibula pirukad

Ühest järjekordsest ohjeldamatust lambakintsu söömingust olin sügavkülma torganud lambapraest järelejäänud mahlased tükid. Miks mitte utiliseerida lambapraadi mõnusaid pirukaid meisterdades. Samahästi sobiks ka sea-, looma-, linnu-, uluki- vms järelejäänud praeliha.

Alustasin pirukategu sellest, et tegin valmis taina. Hästi mõnus mahlane ja mure jääb kohupiima-muretainas, mille jaoks vajad 100 gr kohupiima, 100 gr toasooja võid, 1 tl küpsetuspulbrit, 1/2 tl soola, jahu just niipalju, et moodustub paks muretainas (umbes 3 dl). Sega kohupiim toasooja võiga, sega kõik kuivained ning lisa kohupiima-või segule. Sõtku seni, kuni moodustub ühtlane paks tainas. Veereta sellest tainapall ja aseta külma vähemalt 1 tunniks.
Täidise jaoks lõika 3-4-5 sibulat (lähtuvalt sellest, kui suur sibulasõber oled) poolratasteks, sulata pannil korralik sorts võid, lisa õli, sibul ning hauta madalal kuumusel ca 1 tund. Lisa balsamico, sool ja pipar. Lõika praejäägid väikesteks tükkideks, lisa hautatud sibulale ning maitsesta kaneeli, mündi vm meelepärase maitseainega. Minu üks lemmikuid on hmeli-suneli ürdine segu (otsi keskturult või ka piprapoest), mis annab liharoogadele väga mõnusa maitse. Timmi maitse endale täpselt parajaks.
Võta tainas külmast, rulli jahusel laual õhukeseks ning vormi tainast rattad.
Kui sul on olemas, kasuta pirukavormijat.

Aseta ümmargune tainaratas pirukavormijale, lisa lusikatäis täidist ning pigista piruka ääred vormijaga kinni.
Lao valmis pirukad ahjuplaadile ning määri lahtiklopitud munakollase või ka munaga.
Küpseta 200 kraadi juures kuni pirukad on mõnusalt kuldpruunid.

Puravikurisoto

Sügisene seeneuputus on oma märgatava jälje jätnud meie sügavkülma varudesse. Kuna tänane poes- ja turulkäik jäi ära, siis oli hea võtta üks külmutatud karbitäis võis praetud puravikke ja need lihtsalt sulama panna. Mõni tund oodata ja ülejäänu on juba lihtne.

Võta 1-2 sibulat ja haki peeneks, hauta sibulat vaiksel kuumusel rikkalikus koguses või ja õli segus ca 5 minutit. Lisa ca 300 gr arborio või carnaoli riisi (risotoriis on kleepuv ja vedelikku endasse imav, tavaline pikateraline ei sobi) ja kuumuta rasvaines koos sibulaga läbi. Kalla peale ca 1 dl valget veini, lase alkohol välja aurustada ning lisa kulbitäis kuuma kanapuljongit (kokku kulub seda veidi rohkem, kui 1 liiter). Lase puljongil riisi sisse absorbeeruda ja lisa siis järgmine kogus puljongit. Kokku peaks risotto keema ca 20 minutit, vedelikku ehk puljongit lisa kogu aeg jaokaupa ning lase eelmine kogus vedelikku riisi sisse keeda enne kui kui järgmise portsu lisad. Mõni minut enne risoto valmimist lisa praetud puravikud ja sega risoto läbi. Võid lisada ka värsket tüümiani või punet. Maitsesta soola ja pipraga, sega juurde veel korralik ports võid.

Serveerimisel riivi peale parmesani ning seda risotot süües tundub elu ilus ja lumetorm ei häiri kohe üldse. Reedese õhtu puhul sobib hästi juurde ka mõnus kerge itaalia punavein Barbera, Barbaresco,Valpolicella vm.

Piparkoogitrühvlid

Veidi päkapikukontoris nokitsemist kulub hästi lumevangis olemise päeval ära. Seekord siis piparkoogimaitselised trühvlid väikese Vana Tallinna kreemlikööri sortsuga.

Vaja läheb:
võrdses koguses piparkooke ning toorjuustu (minul oli 200 gr üht ja teist, piparkoogid võid asendada ka näiteks trühvlimaitseliste või ka lihtsate kakaoküpsistega)
150 gr šokolaadi (mina tegin tumeda šokolaadiga, magusama maitse austajad võivad kasutada piimašokolaadi)
5 spl Vana Tallinnat vm vürtsikat ja tugevamaitselist likööri.

Purusta piparkoogid köögikombainis ühtlaseks jahutaoliseks massiks. Sega toasooja toorjuustuga ning lisa massile ka Vana Tallinna liköör. Aseta mass umbes tunniks külma.
Tahenenud massist vormi kreeka pähkli suurused pallikesed.
Sulata veevannis (NB! ettevaatust, et vesi šokolaadi sisse ei satu) kuuma vee sees või mikrolaineahjus šokolaad.

Kõige mugavam on trühvleid šokolaadiga katta lihakahvli peal. Aseta üks trühvel lihakahvlile, tõsta lusikaga peale rikkalik ports sulanud šokolaadi ning koputa vedel šokolaad allapoole nii, et see kataks trühvli ühtlaselt kogu pinna ulatuses.

Libista ettevaatlikult kahvlilt maha ning puista peale veidi hakitud mandleid.

Aseta tahenema küpsetuspaberile ja jahedasse. Tahenenud trühvlid paiguta paberaluste sisse ja mõnus suutäis või kingikotti üllatus parimatele sõpradele ongi valmis.

Tuleb nentida, et tuisune päev pakkus täna nii mõnegi nauditava hetke pere seltsis – keegi ei tormanud kuhugi, oli aega nii koos lauas istuda, niisama juttu rääkida, Scrabble’it mängida ning õhtu lõpuks veel Euroopa Filmiauhindadel puhta töö teinud Polanski “The Ghostwriter” ära vaadata.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.