Magus elu – šokolaadikook laimivahuga ja kodutehtud Ferrero Rocher kommid

Esileht / Määramata / Magus elu – šokolaadikook laimivahuga ja kodutehtud Ferrero Rocher kommid

/prindi retsept/
Vaatamata sellele, et mu viimaste nädalate tegemised on andnud välja väikese kondiitritööstuse mõõdu – mune ostsin viimati 36 tk, toorjuustu kiloste ämbritena ja külmkapi alumine riiul oli täis vahukoore ja kohupiimapakke – leidsin peale tordimaratoni finišit ennast eile õhtul ikkagi köögist …. kooki tegemast. Piisab vaid lapse muuseas pillatud märkusest, et talle meeldivad üle kõigi šokolaadikoogid, kui agar kanaema õhinal kausside, visplite ja šokolaaditahvlite järgi haarab.

Lisaks sellele hakkas ühes vahvas blogis silma Ferrero Rocher kommide retsept ja tekkis tahtmine proovida, kui kaugele või lähedale isetehtud tulemus teada-tuntud mõnusast sarapuupähkli ja šokolaadise kreemiga masstootest jääb. Umbes täpselt sama hetkel jäi sama kommiretsept silma ka Ragnele, kellel käivitus sama tegutsemistuhin.
Nii saigi köök sel õhtul üsna šokolaadine ja elu oli mõneks hetkeks tõeliselt magus.

Šokolaadikook on ilma jahuta ja õhuline, samas hästi mahlane. Huvitaval kombel kombineeruvad selles koogis ühe rammusa ja hästi šokolaadise koogi patune kergelt nätske olemus ja teisalt munavahune kergus, mis ei muuda lõpptulemust vähimalgi määral kuivaks, nagu veidi biskviittainale sarnanevat retsepti silmitsedes võiks karta. Tõenäoliselt on põhjus jahu puudumises ja mandlijahu ei absorbeeri niiskust samal moel kui nisujahu. Igal juhul hästi mõnus kook tuli välja.

Selline näeb sageli välja ühe kokkava poiste ema töölaud. Ilusti värvigammasse sobituv punase motika lisand on pere noorimalt 🙂

Koogi idee on pärit BBC Good Food´i koogiretseptide kogumikust. Jahu sellesse kooki ei lähe üldse, selle asemel on tahkestajaks jahvatatud mandlid. Suhkrut tuleb lisada ka tavapäratult väike kogus. Seetõttu jääb tulemus hästi meeldivalt mõrkjas ja vähemagus. Just selline, et meeldis isegi mulle, kes ma olen väga kehv magusasööja. Ja vaatamata vähesele suhkrusisaldusele meeldis see kook ka lastele väga.
Vaja läheb:
6 muna – valge ja kollane eraldatud
100 gr võid
150 gr tumedat suure (vähemalt 60%) kakaosisaldusega šokolaadi
1 spl Cointreau’d või ka näiteks Vana Tallinnat
85 gr tuhksuhkrut
100 gr peeneks jahvatatud mandleid
200 ml vahukoort
laimimahla ja riivitud koort
Eelsoojenda ahi 170 kraadini. Vooderda lahtikäiva 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi (soovi korral ka küljed) küpsetuspaberiga.
Sulata kastrulis või ja sinna sisse kalla ka hakitud šokolaad. Lase madalal kuumusel või sees šokolaadil sulada. Jahuta mass ca 5 minuti jooksul maha ja sega sinna sisse munakollased, jahvatatud mandlid ja liköör.
Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga, vahustamise lõpupoole lisa väikeste kogustena tuhksuhkur. Tõsta esmalt 2 spl munavalgevahtu šokolaadi-või massi sisse, sega ja peale seda lisa see munavalgevahule.

Sega ettevaatlikult massi alt üles tõstes kaks komponenti omavahel segamini.
Kalla ettevalmistatud koogivormi ning küpseta ahjus ca 30-35 minutit. Kooks peaks küpsemise ajal korralikult kerkima. Küpsust võid kontrollida tikuga koogi keskosast.
Võta kook ahjust ja lase veidi jahtuda.

Vahusta vahukoor suhkruga (suhrut lisa oma maitse järgi, vahukoor võib olla üsna magus, sest nii koogi mõru kui ka laimi hapu neutraliseerivad magusat). Lisa laimimahla täpselt niipalju, et saad endale sobiva hapukusega kreemi.

Aseta vahukooretutt koogitükile, peale puista riivitud laimikoort. Naudi!

Ja kui nüüd magusast küllalt ei saanud, siis tuleb ka Ferrero Rocher kommitegu ette võtta.
Selleks läheb vaja:
100 gr šokolaadivahvleid (minul olid Selga toodang)
200 gr Nutellat
100 gr sarapuupähkleid
150-200 gr tumedat suure kakaosisaldusega (vähemalt 60%) šokolaadi
Kuumuta ahi 180 kraadini ja rösti pähkleid ca 10 minutit, kuni koor lahti lööb ja pählkid ise kergelt kuldselt pruunikaks tõmbuvad. Pudista pähklid koortest välja (neid saab väga kergelt peale röstimist kätte) ning purusta kas noaga hakkides või  köögikombainis pähklid peeneks.

Haki vahvlid. Minule meeldis just selline veidi jäme hakkimismoodus, et kommi sisus jääb ka kergelt krõmps vahvel veel tuntavaks.

Sega hakitud vahvlid, Nutella ja pähklipuru. Jäta segu umbes pooleks tunniks külma. Vormi segust kreeka pähkli suurused pallid ja soovitavalt pane veel korra külma (vormides palle käte vahel soojeneb mass).
Sulata vesivannis šokolaad ning kasta pallid ettevaatlikult sulašokolaadi sisse. Aseta küpsetuspaberile hanguma.

Külmas hangunud kommid aseta trühvlivormi ning maiusta kas ise või rõõmusta kedagi kodutehtud peaaegu et Ferrero Rocheriga. Maitseb täpselt nii hästi, et oma lastele annan neid kätte jaopärast, vastasel juhul oleks oht, et kogu koogivaagen söödaks korraga tühjaks.
Mmmagus!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.