Taas rabarberikook – seekord beseekihi all ja kondenspiimaselt kreemise vahekihiga

Esileht / Määramata / Taas rabarberikook – seekord beseekihi all ja kondenspiimaselt kreemise vahekihiga

Rabarberihooaeg on täies hoos ja nüüd saan hakkama juba naabrinaise ja turu abita. Maja taga on rabarberivarred päris pirakaks sirgunud ja ühe koogi jaoks võetud rabarberikogus ei vähenda kogupuhmast märkimisväärselt. Jeeee! Ma armastan seda kevade esimest vilja, mis oma tulihapuka olemusega meid talvetardumusest välja ehmatab. Muide, kas teadsite, et rabarberi tõi Euroopasse Marco Polo ja seda esmalt ravimina. 18. sajandiks oldi ka siinmail aru saadud, et lisaks ravimile on tegemist ka suurepärase toiduainega. Tänud Marcole selle kingituse eest!

See suurepärane kook sai alguse kahe juhuse kokkulangemise tõttu – esmalt ahvatles Juc oma kirgliku “kõige-kõigem-rabarberikook” postitusega ja teisalt vedeles külmkapis eelmise õhtu külalistest (kellele valmistasime oma hetke leivanumbrit ehk Vietnami kohvi) järele jäänud avatud poolik kondenspiimapurk. Ja, nagu nimetatud, maja taga rabarberipuhmas. Nende soodsate asjaolude kokkulangemisest piisas, et üks ülimõnus kook sünniks. Retsepti ümberkujundades lähtusin veel sellest, et kõik munakollased-valged saaksid ära kasutatud. Tea, kas olen ainuke loll, aga alati olen hädas, kui retseptist jääb järele mingi kogus munavalget või -kollast ja järgmise päeva menüü on tugevalt nende jääkide ärakasutamise poole kaldu. Äraviskamine ei tule kõne allagi.

Põhja jaoks läheb vaja:
200 gr jahu
120 gr külma võid
1 dl suhkrut
1 munakollane
1/2 tl soola
1 sl jääkülma vett
Sega sool, suhkur ja jahu. Lisa külm või ja haki kas suure noaga või ka näiteks juustunoa (vm suure lõikepinnaga labidataolise tööriista) abil läbi, kuni tekib purutaoline mass. Aitab ka lõiketeradega köögikombain. Sega munakollane külma veega kergelt vahule. Vala munasegu jahusse ja sega kiirelt läbi, et tekiks tainas. Suru tainas palliks, pane kilesse ja külmkappi, kus ta peaks vähemalt 30 minutiks kuni tunniks jääma.
Võta tainas külmast, suru vormi põhjale ja külgedele ning küpseta 200 kraadi juures ca 7-10 minutit, kuni taina pind on kuivaks tõmbunud. Alanda täidise küpsetamise jaoks kuumus 180 kraadile.

Täidise jaoks läheb vaja:
500 gr rabarberit
200-250 ml magusat kondenspiima
3 munakollast
Vispelda munakollased kondenspiimaga segamini, lisa tükeldatud rabarber (Pille õpetuse järgi olen ka mina loobunud rabarberi koorimisest) ning vala eelküpsetatud põhjale. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit. Lase veidi jahtuda.

Beseekatte jaoks läheb vaja:
4 munavalget
1,5 dl suhkrut
sidrunimahla (soovi korral)
Vahusta munavalged sidrunimahlaga. Lisa lõpupoole osade kaupa ka suhkur. Vahusta kuni tugeva teravatipulise vahu tekkimiseni. Laota munavalgekiht rabarberikihile ning küpseta 180 kraadi juures, kuni vahu tipud on kergelt pruunikad (7-10 minutit).

Lisaboonuseks saad veel koogile pisarapärlid. Ja see kook on tõesti mõnus!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.