Spargel munaga ja muna spargliga. Täiuslik kooslus igal moel

Esileht / Määramata / Spargel munaga ja muna spargliga. Täiuslik kooslus igal moel

Saabunud on spargliaeg.
Reedel Sadamaturul käies sattusin täiesti ootamatult suurepäraselt ajastatud hetkele – Uus-Kongo talu perenaine Aino oli just letile kraaminud värske spargli! Selle kevade esimese. Sparglit täis kotitäiega jäi koheselt vahele ka Piret, kes vaevu suutis käte värinat taltsutada. Umbes sarnase emotsiooniga kargasin ka mina leti ette, et sellest mõnest kilost esimesest sparglist oma noos saada. Kevadised esimesed kodumaised sparglid on minestamist väärt! Minul on õnnestunud sel kevadel viis esimest sparglivart naabrinaise aiast juba sparglipirukasse sättida.

Mõned kooslused on lihtsalt täiuslikud

Värske spargel – puhas ilu!

Oliiviõlis kümmelnud ja kergelt grillitud spargel

Et sparglile väärikat seltsilist leida, siis pakkusin klassikalist kooslust ja sättisin rohelistele kaunitele sparglivartele seltsiliseks muna.
Nii saigi spargel taldrikule sätitud esmalt uputatud muna ja parmesaniga ning teiseks muna-ürdikastmega. Mõlemad maitsesid ülihästi ja keeruline on ühele roale teist eelistada. Tegevuskäiku annab iseloomustada terminiga “ülim lihtsus”.
Spargli töötlemiseks piisab sellest, kui sparglivarrel puitunud osa terava noaga ära koorida, spargel oliiviõliga üle pintseldada, veidi soolahelbeid peale ning ahju ülaossa grillelemendi alla 4-6-ks minutiks.
Uputatud munaga spargli jaoks tuli seejärel muna ära uputada. Selleks aja kastrulis keema vesi. Puista sisse veidi soola ja teelusikatäis veiniäädikat. Löö muna lahti väikesse kaussi või anumasse. Vesi peab keema mitte suure mulliga (see peksab muna laiali) vaid kergelt mullitades. Lükka kastrulis vesi ringjalt liikuma nii, et keskossa tekib keeris. Sinna tsentrifugaaljõu toimel keerleva vee keskele libista kiirelt muna. Keerlev vesi peaks hõljuva munavalge nüüd ringjalt munakollase ümber “mässima”. Keeda 2-4 minutit, et saada mõnusalt vedele munakollasega uputatud muna. Munakollasest moodustub sparglile uskumatult maitsev dipikaste.

Valge ebamäärase mügariku sisemuses peitub parim kaste sparglile

Voila!

Serveerimiseks aseta sparglid taldrikule, sparglitele muna, riivi peale parmesani ribasid. Puista soolahelbeid ja värskelt jahvatatud musta pipart ning viimistle oliiviõliga. Taevalik!

Ürdi-munakastmes spargli valmistamiseks purusta peotäis ürte (karulauk, petersell, till vm) koos oliiviõliga.

Et üks toit võib olla nii lihtne ja samas nii täiuslik….

Lisa ka soolahelbeid. Valmis rohelisele massile lisa keedetud munakollane või paar. See võib olla kõvaks keedetud munakollane (siis haki see eelnevalt või purusta koos ürtidega) või ka vedel nagu minu kastmesse läks. Kontrolli kastme maitset, vajadusel lisa soola ja pipart.
Aseta sparglid taldrikule, kalla peale ürdi-munakaste, tõmba mõned laastud parmesani, jahvata veidi pipart ja naudi!

Vaata ka:
Spargli brie-juustu pirukas
Spargli mimoosa

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.