Mulgi kuues dolma ehk mustsõstraleht on uus tegija

Esileht / Määramata / Mulgi kuues dolma ehk mustsõstraleht on uus tegija

Olgu koheselt ära mainitud, et algne idee mängida mustsõstralehega pärineb ajakirjast “Ruoka ja Viini” ning sealt edasi meie kodumaisest toiduajakirjast “Oma Maitse”.
Kogu loo mõte on selles, et meie armas mustsõstraleht, mida me kurkidele maitseks lisame, annab märkimisäärselt laiemaid võimalusi kasutamiseks. Sööme selle lehe hoopis ära! Maitse on ju mõnusalt mustsõstralehene ehk mõrkjas ja vürtsikas üheaegselt. Lisaks sellele tuli mul taaskord peopesaga otsaesisele laksata – mustsõstralehe kuju on ju pea identne viinamarjalehega ning soovi korral saab sinna lehe sisse igasugu väärt kraami keerata. Miks ma seda seni veel ise taibanud ei olnud!

Nii see idee materialiseeruski ning esimesed katsetused ei tekitanud pettumust.
Mustsõstralehti võib aastaringselt kasutada – suvel korjad põõsa otsast ning leotad ööpäeva kerges soolvees. Talvisel ajal saab ära kasutada aga kurgimarinaadi sees olevad mustsõstralehed.
Mustsõstralehe sisse keerasin eelnevalt mõne tunni jooksul tüümiani-peterselli-küüslaugu-oliiviõli marinaadis olnud halloumi juustu (see on spetsiaalne küpsetamiseks mõeldud juust, mis pruunistub, kuid ei sula laiali). Sobima peaks ka brõnza ja suluguni juust.
Mustsõstralehtedega toimisin nii, et panin nad ööpäevaks soolvette (umbes merevee soolasusega), lisasin sinna vette veidi ka sidrunimahla (see on soovituslik) siis kuivatasin ja kasutasin sarnaselt viinamarjalehtedega.
Lühidalt siis retsept selline, et ürtidega ja küüslauguga marineeritud juust tuleks keerata mustsõstralehe sisse ning saadud pakikest kas grillida (krõbedama tulemuse saavutamiseks võib “pakikesi” eelnevalt õliga pintseldada), või siis friteerida kuumas õlis, et ümbritsev leht krõbedaks muutuks.

Katsetamise käigus täitsin mustsõstralehe ka tavapärase dolma täidisega ja valmistasin dolmadega samal moel. Tulemus oli hästi mõnus ja siiski hoopis teistmoodi maitsenüansiga, kui viinamarjalehti kasutades.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.