Adžika

Esileht / Määramata / Adžika

Kõik kes austavad Kaukaasia kööki, peaksid hästi teadma, kuivõrd kepsakas on üks krehvtine ürdine adzika. Šašlõkile pea asendamatu kaaslane, lisaks sellele annab maitsetest tulvil määre hulganiselt võimalusi katsetamiseks – proovi selles erinevaid lihasid marineerida, lisa suppidele ja hakklihatoitudele maitset, määri juustuleivale. Samuti võib teha erinevaid kastmeid lisades adzikat kas ketšupile või hapukoorele. Siintoodud adzika retsept on pärit Gruusia toitude raamatust The Georgian Feast.

Valmis hoidise kogus 0,5 liitrit

Vaja läheb:
8-10 küüslauguküünt
150 gr punast tšillipipart
1 keskmise suurusega sellerivars
1 suurem punane paprika
4 dl värsket hakitud tilli
2 dl värsket hakitud koriandrit
0,5 dl veiniäädikat
Soola maitse järgi

Koori küüslauk, haki tšillipiprad (koos seemnetega, kui tahad teravamat adzikat), paprika ja seller. Purusta köögikombainis kõik eelnevalt nimetatud ained „pulse“ režiimil nii, et tulemuseks oleks tükiline mass, mitte püree. Lisa veel hakitud maitseroheline ning töötle veel kord köögikombaini purustajaga. Kalla saadud mass kaussi, sega juurde veiniäädikas ja maitse järgi soola. Lase külmkapis ööpäev kaetuna tõmmata ning jaga siis purkidesse.

Värskelt peaks adzika purgis säilima mõned nädalad. Kui soovid pikemalt hoidistada, siis kuumuta purke kuumaveevannis (aseta kaanetatud purgid potti, kalla peale vesi nii, et see ulatuks purgikaelani, kuumuta vesi keemiseni ning jäta umbes 10 minutiks vaikselt keevasse vette. Lase purkidel koos veega jahtuda).

Retsept ilmus ajakirja Oma Maitse 2011. aasta juulinumbris

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.