Läks käima! Rumtopf ehk iidne Saksa marjajook jõuludeks

Esileht / Määramata / Läks käima! Rumtopf ehk iidne Saksa marjajook jõuludeks

Ma annan endale aru, et tänase fantastiliselt emotsionaalse ja võimsa päikesepaistelise koolinoorte laulupeo õhtul on lubatud vaid rukkileiva, kama, sõira ja kaerakile teemalised postitused. Ja siin tuleb üks mingi jõulu ja rummilobaga!
Siiski, vabandan ennast välja sellega, et kuuma käes turbokiirusel küpsevad kodumaised maasikad võivad kohe varsti otsa saada. Nii et kõigil, kes endale jõuludeks hüva jooki tahavad käima panna, tuleks kiirelt tegutseda. Rumtopf on just selline rummi põhjal valmistatud marjajook, mis alguses lükatakse käima maasikatega, lisades suve jooksul erinevaid marju ja puuvilju vastavalt sellele, kuidas need valmis saavad.
Ja kuna valmistoote pildi saan üles riputada alles jõulude paiku ning siis on jälle maasikate ja teiste värskete marjadega keeruline, siis alustagem sellisest pildist. Joogiks saamist ja rummipoti käivitamist on ootamas Ülemiste maasikafestivalilt ostetud imemagusad maasikad. Muide, ülekaalukalt võitis samal festivalil kõik maasikate pimetestid sort Polka, nii et ka jooki sobib hästi alustada Polkaga või ka polkaga. Kuidas iganes soovite 🙂

Neist maasikatest saab siis umbes poole aasta pärast samasse pitsi üks tõeliselt marjane ja mõnus jook.

Pärit on Rumtopf Saksamaalt ja seal kasutatakse alkolonina valget rummi. Mina olen teinud nii viinaga kui ka rummiga, prantslased teevad ka brändiga. Kui otsustad Rumtopfi valmistada, siis arvesta sellega, et joogi sisse tasub valida korralikud, terved ja väga hea kvaliteediga marjad. Kirsikivid jm luuviljaliste kivid on lubatud, sinihapet tervest kivist jooki ei eraldu, samas tuleb lisaks meeldiv mõrumandli maitse.

Selleks aga, et 2011 aastakäigu Rumtopf käima lükata, tee nii:
võta, leia või muretse endale suur klaas- või keraamiline nõu (see peaks olema 4-5 liitrine).
Osta või korja pool kilo maasikaid.
Lao kaussi puhastatud ja tükeldatud maasikaid kihiti 3 dl suhkruga. Lase suhkrul maasikamahlaga seguneda kuni suhkur on sulanud.
Kalla maasikamass sellesse nõusse, milles kavatsed jooki valmistama hakata ning kalla peale pool liitrit rummi või viina.

Pane kaas peale ja vii jahedasse-pimedasse kuni järgmise suvise-sügisese marja- või puuvilja lisandini.
NB! Hoidise edasiarendamiseks läheb vaja iga kord pool kilo marju või puuvilju, 3 dl suhkrut ja 2 dl rummi.

Metsmaasikaid ei soovitata sinna potti panna, pidid tegema maitse kibedaks ja joogi sogaseks. Mustikaid ja mustsõstraid ka ei soovitata, kuigi mina olne mustsõstraid lisanud ja jäi väga mõnus.
Hästi sobivad: punased sõstrad, tikrid, vaarikad, kirsid, virsikud, alõtšad, pirnid, ploomid jne.
SIIT saab vaadata, millised viljad on soovitatavad ja millised mitte. Igaüks saab teha täpselt oma soovidele või oma aia saadustele sobiva joogi.
Läks käima!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.