Maaplika linnakübaraga ehk mustikased pisipirukad valge šokolaadiga rukkipõhjal

Esileht / Määramata / Maaplika linnakübaraga ehk mustikased pisipirukad valge šokolaadiga rukkipõhjal

See paralleel maatüdrukust uhke linnakübaraga tekkis üsna iseenesest, kui mustikapiruka iseloomu üritasin kirjeldada. Proovisin kokku panna kolm kooslust, mida paaridena toimivad ajatu klassikana. Rukkijahu maitse ja mustikas tekitavad mõnusalt rustikaalse koosluse – rukkivaht mustikatega on üks mu lemmikuid juba lapsepõlvest. Samas sobib mustikatega ülihästi ka valge šokolaad – ega asjata ei ole üks müüdumaid šokolaade Kalevi valge šokolaad mustikatega (mis, tuleb küll tunnistada, ei kuulu minu lemmikute hulka ehk eelistan soovi korral naturaalset valget šokolaadi ja värskeid mustikaid).

Maatüdrukule sobis linnakübar ehk valge šokolaad imehästi. Katsetasin veel erinevaid mooduseid šokolaadi lisamiseks – puistasin mustikate peale hakituna enne ahju panemist, segasin mustikate sisse riivituna ja kallasin valmis pirukale sulatatud valget šokolaadi. Kõik meetodid töötasid ja ei oskagi üht teisele eelistada ega soovitada.

Pirukat võib loomulikult teha ka suures vormis, kogused peaksid sellise ca 26 cm läbimõõdu jaoks sobivad olema. Mina tegin portsjonvormis väikeste tartelettidena. Jäid väga vahvad pisipirukad.

Mustikapirukas sai ise aga selline, et põhja jaoks läheb vaja 150 gr valget nisujahu ja 150 gr rukkijahu, 1 dl tumedat muscovado suhkrut, 0,5 tl soola, 100 gr võid, 1 muna. Vajadusel veidi jääkülma vett.
Tee nii: sega kuivained ja lisa külm hakitud või. Haki suure noaga või kuivainete sisse kuni ühtlase puru moodustamiseni. Võid kasutada ka köögikombaini “pulse” režiimi. Lisa lahtiklopitud muna ja sega kiirelt läbi. Kui tainas jääb veel puruseks st ei moodustu ühtset tainapalli, siis lisa paar lusikatäit jääkülma vett. Proovi tainast mitte liiga palju mudida, vajuta tainas palliks ning aseta külmkappi vähemalt pooleks tunniks.
Võta tainas külmkapist ning suru kas ühe (küpsetuspaberiga vooderdatud) lahtikäiva suure vormi põhjale ja külgedele või siis väikeste vormide põhjale ja külgedele. Küpseta mõned minutid 200 kraadises ahjus.

Mõned vaarikad tulid ka mustikatele seltsiks ja sobitusid komplekti suurepäraselt

Täidise jaoks läheb vaja 500 gr mustikaid (sobivad ka vaarikad, mustsõstrad, punased sõstrad jm marjad-puuviljad), 2-3 spl tärklist, 3 spl suhkrut, 1 tl vaniljesuhkrut ja 100 gr valget šokolaadi.
Sega marjad tärklise, suhkru ja vaniljesuhkruga. Mahlastele marjadele (nt kirsid) tuleb tärklist veidi rohkem lisada, kuivemad marjad-puuviljad vajavad samas pisut vähem “tärgeldamist”. Tärklise idee on küpsemise ajal tekkiv mahl siduda, et valmis küpsetis ei muutuks liiga vesiseks ja seda meetodit kasutatakse väga sageli “pie“-tüüpi pirukate puhul, kuhu läheb suur kogus mahlaseid marju.
Kalla täidis eelküpsetatud põhjadele, soovi korral lisa valge šokolaad riivituna marjasegule, puista marjasegu peale või kalla hoopis küpsenud pirukale sulatatuna peale. Pane marjatäidisega pirukad ahju veel ca 15 minutiks.
Kaunista valmis pirukat melissi, mündi vm lehtedega. Lase enne serveerimist veidi jahtuda.
Maitseb imeliselt koos külma piimaga, just selline lihtne ja maalähedane täius. Nagu suvele kohane.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.