“Mis sa sinna täpselt panid?” ploomi-martsipanikook

Esileht / Määramata / “Mis sa sinna täpselt panid?” ploomi-martsipanikook

Võttes täna vastu 3 kõnet, mis algasid kõik sõnadega: “Mis sa sinna koogi sisse täpselt panid?” kusjuures kõik need küsimused olid ploomi-martsipanikoogi kohta seda maitsnutelt, ei jää mul muud üle, kui kiiresti see imelihtne retsept ka oma blogisse kribada.

See kook on tõesti väga lihtne ja nagu sageli juhtub, on lõpptulemus pöördvõrdeline perenaise panustamisega. Peaaegu ei mitte midagi tehes tuleb tulemuseks hästi maitsev kook ja võlukomponentideks on siin martsipan ja ploom. Magus mandline maitse harmoneerub mahlase hapuka ploomiga täiesti ideaalselt.

Retsept ise on selline, et põhja jaoks läheb vaja kõige tavalisemat muretainast (kuigi saab teha ka pärmi-lehttaina või ka lehttainaga). Muretaina võib ise valmis teha, mina kasutan kiiretel hetkedel ka poetainast. Valmis taina puhul tuleb arvestada ca 400-500 grammise kogusega (26-28 cm läbimõõduga vormi puhul).

Ise tehes võib kasutada muretaina kuldretsepti 3:2:1 ehk 300 grammi jahu, 200 gr võid ja 100 gr suhkrut, 1 muna, 1/2 tl vaniljesuhkrut. Sega kuivained, kalla lauale, tekita süvend, kuhu pane tükeldatud külm või ja muna. Haki noa vm abivahendiga või, muna ja jahu segamini. Võid kasutada ka köögikombaini “pulse” režiimi. Veerata tainas palliks ning aseta külma.
Laota muretainas vormi põhjale ja külgedele ning eelküpseta 200 kraadi juures 7-10 minutit, kuni tainas on pealt kuivaks tõmmanud, kuid mitte pruunistunud.
Täidise jaoks läheb vaja:
150-200 gr mandlimartspani (külmkapikülmana), ideaalselt sobib Odense küpsetusmartsipan
300 gr ploome
1 dl tumedat muscovado suhkrut
50 gr võid
50 gr tükeldatud pähkleid (sobib nii sarapuupähkel, mandel jm).
Riivi külmkapikülm martsipan ning laota eelküpsetatud põhjale. Sinna peale laota kividest puhastatud ploomipoolikud lõikepool allapoole. Sulata või, sega või suhkru ja pähklitega ning puista ploomidele.
Küpseta 200 kraadi juures veel 15-20 minutit kuni ploomid on küpsed ja koogi ääred kuldpruunid.
Juurde sobib ideaalselt veel pallike külma vaniljejäätist või siis vaniljekastet.

Ja ole valmis selleks, et kui selle koogiga külalisi võõrustad, siis järgmistel päevadel võib sinu telefoni saabuda kõnesid, mis algavad sõnadega: “Mis sa täpselt sinna koogi sisse panid?” 🙂

 Retseptis kasutatud Odense tooteid jagas kasutamiseks ja katsetamiseks Kalev

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.