Peedisõber graavilõhe, seltsiks tilli-sinepikaste

Esileht / Määramata / Peedisõber graavilõhe, seltsiks tilli-sinepikaste

Graavilõhe on mõnus suutäis. Kappi satub ikka vaheldumisi kas lihtsalt soolatud lõhefilee või siis suvel, kui tillil võimas värske maitse, ka Rootsi päritolu graavilõhe (Gravlax).
Valmistamine on imelihtne eeldusel, et jagub kannatust minimaalselt ööpäev oodata. Aga tulemus on alati mõnus. Lõikad mustale leivale õhukesi viile, laotad ohtralt tilli-sinepikastet peale, piserdad veel veidi sidrunimahla ja jahvatad musta pipart ja mõmised rahulolust. Hästi sobituvad leivale lõheviilude alla ka küpse avokaado viilud – proovige järgi, väga maitsev kooslus.
Aasta-paar tagasi sain ajakirjast Delicous veel geniaalse idee – lisaks tavapärastele graavilõhe marineerimise komponentidele võib lisada ka riivitud toorest peeti. Maitset annab ta veidi, kuid see värvide mäng, mis lõheroosa ja peedipunase kokkupuutepindadel tekib, on tõeliselt nauditav. Hiljem saab moodustada kauneid lõhefileest meisterdatud roose 🙂
Ja juba aastaid olen lisanud alati nii soola- kui graavilõhele ka tortsu viina – jääb maitses kuidagi mõnusam ja erksam.

Graavilõhe valmistamise jaoks läheb vaja:
1 kg lõhefileed
50 gr meresoolahelbeid
50 gr tavalist või muscovado suhkrut
1 tl jahvatatud musta pipart
sorts valget viina
kuhjaga hakitud värsket tilli nii, et saaks paksu kihina kogu lõhepinna katta
veidi riivitud toorest peeti.

Esiplaanil peedisõber lõhe, tagareas traditsiooniline gravadlax

Tee nii: puhasta lõhefilee luudest (seda saab teha nii pinsettidega tõmmates kui ka kartulikoorimisnoaga mööda lõhe pinda libisatades). Haki till, sega soola, suhkru, pipra ja sortsu viinaga. Määri saadud segu lõhefilee pinnale. Nüüd võib filee täpselt keskelt pooleks lõigata ja siis kaks poolt “näod” vastamisi üksteise vastu suruda. Mässi tihedalt toidukilesse, aseta kaussi ja jäta raskuse alla vähemalt 24 tunniks maitsestuma. Vahepeal võid käia eralduvat vedelikku ära kallamas ja fileedel teist külge keeramas.

Kui aga ööpäev on möödas, valmista eelseisvate naudingute ootuses tilli-sinepikaste. Selle jaoks läheb vaja:
1 suurem ja kollasem munakollane
1 tl Dijoni sinepit
1 spl vedelat mett
2 spl valge veini äädikat
100 ml (oliivi)õli
Sega munakollane sinepi ja meega, lisa pidevalt segades äädikas ning vispelda viimaks sisse õli, kuni on moodustud ühtlane ja kreemjas emulsioon. Puista sisse peotäis värsket hakitud tilli.

Võta lõhefilee ning puhasta see tilli-soola segust. Lõika terava fileerimisnoaga hästi õhukesed lõheviilud ning naudi neid endale meelepärasel moel.
Graavilõhe säilib edukalt külmkapis nädalapäevad. Kui soovid pikemalt hoida, siis kannatab ta ka edukalt sügavkülmutada.
Variatsioone:
– võid kasutada ka purustatud kadakamarju lõhe marineerimiseks
– marinaadile võib lisada riivitud sidrunikoort, annab mõnusa hapukas-mõrkja lisamaitse
– valge viina asemel võib kasutada muid jooke (rumm, tequila vm)
– saab valmistada ka Aasia-stiilis lõhet, kus tilli asemel koriander ning marinaadisegusse lisatud riivitud ingverit ja laimikoort ning miks ka mitte veidi tšillit.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.