Shakshouka/Shakshuka

Esileht / Määramata / Shakshouka/Shakshuka

See on üks neist toitudest, mille puhul peale esimest maitsmist tekkis minul tahtmine toolilt püsti karata ja võidukalt tantsiskledes oma leidu tähistada. Maitsekombinatsioon on minu jaoks täiusliku kategooriast.
Shakshouka on VÄGA HEA!
Koostisainetest lähtudes on tegemist mõnusa suvise toiduga, mis maitseb kõige paremini suviste sibulate-paprikate-tomatite koosluses. Korralikult kollase südamikuga munad veel lisaks ja üsna lihtsalt valmiv pajatäis superhead toitu ongi laual.

Põhja-Aafrika või Iisraeli päritolu (igal allikal on shakshouka päritolu kohta oma teooria alates Tuneesiast, Süüriast, Egiptusest, Alžeeriast, Liibanonist, Marokost kuni siis Iisraelini välja ja tõenäoliselt liiguvad head ideed piiriüleselt) shakshouka on just mida sellist, mis minu maitsemeeled nurruma timmib.

Vastavalt valmistaja soovile ja sööjate soole (mehed ehk eelistaksid vahel tugevamat lihaga varianti) võib toidule lisada veel kartulit, hakkliha, feta-juustu või mis iganes meelepärast lisandit. Minule meeldib ta just sellisena, nagu siin retseptis:
3-4 erivärvilist paprikat, sisu eemaldatud ja ribadeks lõigatuna
1-2 küüslauguküünt
1/2 – 1 peeneks hakitud tšillipipart
1 suurem sibul
2 spl muscovado suhkrut
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl (suitsutatud) paprikapulbrit
1 loorberileht
2 spl värsket hakitud koriandrit
2 spl värsket hakitud peterselli
4 hästi küpset tomatit hakituna või 1 purk tomateid omas mahlas
1 – 1,5 dl vett
4 muna
soola, pipart, õli

Kuumuta õli keskmisel kuumusel pannil. Koori ja haki sibul ning hauta pannil mõned minutid kuni sibul on klaasjas. Lisa paprikaribad, hakitud tšilli, küüslauk,suhkur ja hakitud ürdid ning hauta umbes 10 minutit.
Lisa tükeldatud tomat, sool ja pipar ning vesi ning hauta vaiksel tulel veel ca 15 minutit, kuni vesi on veidi aurustunud ning moodustunud on parajalt paks kaste.
Eemalda loorberileht ja jaga saadud kaste kas portsjon-nõudesse või jätka tegevust samal suurel pannil. Tekita neli süvendit paprika-tomatikastme sisse. Löö igasse süvendisse lahti üks muna. Munavalge võid segada ümbritseva kastmega, kuid kollane peaks jääma terveks. Küpseta kas pannil või ahjus ca 10 minutit. kuni muna on kalgendunud, kuid munakollane veel keskelt pehme.
Koos munaga võid toidule peale pudistada veel fetajuustu, mis küpseb koos munaga siis parjalt läbi.
Kui soovid lihaga varianti, siis prae paprika koos hakklihaga pannil läbi.Kartuliarmastaja võib segada kastme hulka keedetud ja tükeldatud kartuleid, tomatikastmeses ümbruses maitseb ka meie oma tuttav kartul suurepäraselt.
Serveeri koos valge leivaga, millega saab puhtaks poleerida ka maitsva kastmega kaetud ahjupanni sisemuse.
Jessas kui hea!

Shakouska retsepti idee pärineb Ottolenghi “Plenty” raamatust, kuid töö käigus sai seda päris palju algversiooniga võrreldes töödeldud.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.