Ricotta tartaletid šokolaadikreemi ja väikese piinialisandiga

Esileht / Määramata / Ricotta tartaletid šokolaadikreemi ja väikese piinialisandiga

See retsept kummitas mind juba mõnda aega. Silma hakkas see külas lehitsetud Delicious ajakirja Austraalia väljaandest, mis oli pühendatud Itaalia toitudele. Keeruline jada, eksole. Kuna maha kirjutada mul seda retsepti ei õnnestunud, siis taastasin selle mälu ja oma fantaasiat appi võttes.

Üritust võib pidada õnnestunuks, sest selle tartaleti koosseisus mõjub ricotta pigem kreemisena, kui kohupiimasena. Ja kooslus, mis moodustub, on tõeliselt külluslik ja siidine. Mõnus dessert just vabal päeval uneledes suure piimavahuse kohvi juurde nautimiseks.

Valmistamiseks võib valida keerulisema või lihtsama tee. Kui sul on kodus olemas nt M&S müüdavad All Butter Tartlets ja Vertigo Gourmet šokolaadi-apelsinikreem, siis on võimalik minna lihtsamat teed (nagu mina tegin).
Ja loomulikult ei keela keegi valmistamast seda kooki ka ühe suure koogina. 

Nimetatud koostisainete puudumisel võib valmis teha lihtsa muretaina (150 gr jahu + 100 gr võid + 50 gr suhkrut + munakollane, haki kiirelt külm või kuivainete sisse, lisa munakollane ja jäta tainas 30 minutiks külma tahenema. Siis suru vormi ja küpseta, kuni tainas on küps, kuid mitte pruun).
Täidiseks võib valida endale meelepärase šokolaadi, moosi, marjad või ka hoopis vahekihist loobuda. Šokolaad tuleks siis vesivannis sulatada ning sulanud šokolaad määrida koogipõhjadele. Hea oleks šokolaadi natuke pehmemaks muuta sulanud šokolaadile veidi koort sisse segades. Šokolaadi kulub selle koguse peale umbes 100 grammi. Blogilugeja hea soovituse peale võib šokolaadi sulatamise etapi veel lihtsamaks teha ning lihtsalt Nutella kreemi kasutada.
Ricotta täidise on aga vaja 250 gr ricotta kohupiima (rasvasemat varianti, minul oli Itaalia toode ja 15%-lise rasvasisaldusega), 1 dl vahukoort, 2 munakollast ja 1 muna, 1 tl vaniljesuhkrut, 2 spl tavalist või tuhksuhkrut, 1 spl riivitud sidrunikoort ja veidi sidrunimahla ning peotäis piiniaseemneid. Piinia- ja seedermänniseemnete erinevuse on lahti mõtestanud Thredhalia SIIN.

Edasi on lihtne: määri meelepärane täidis eelküpsetatud koogipõhjale. Täidise jaoks klopi muna ja munakollased suhkrutega lahti. Teises kausis vahusta kergelt vispliga vahukoor, vahtu kloppida ei ole vaja. Lisa ricotta ja sega ühtlaseks. Sega juurde sidrunikoor ja -mahl. Ühenda muna-suhkru seguga ja sega veelkord hoolega läbi. Kalla vahekihile nii, et tartalett oleks ühtlaselt kaetud, puista peale piiniaseemneid ning küpseta 180 kraadi juures ca 20-25 minutit, kuni ricottatäidis on kalgendunud, kuid mitte pruunistunud.
Edasi tuleb juba nautlemise osa 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.