Mõnus kodune õunakook Kreeka pähklitega

Esileht / Määramata / Mõnus kodune õunakook Kreeka pähklitega

Vahel tahaks midagi lihtsat. Just sellist õunakooki, mida omal ajal tehti. Kodust mahlast kooki, kus keeksisele tainale olid paksu kihina laotud viilutatud õunad ning peale puistatud ohtralt kaneeli ja mis maitses oivaliselt soojana ning koos klaasi värske piimaga.

Täpselt sellise lihtsa õunakoogi isu tabas mind, kui kahes venekeelses ajakirjas kohtasin üht ja sama retsepti kus õuntele lisaks sätitud Kreeka pähklid. Tegevuskäik lihtsamast lihtsam ja koostisained kõik käepärased.

Koogi jaoks läheb vaja:
4 suuremat hapumat õuna (Antonovka on väga hea)
200 gr jahu
1 tl küpsetuspulbrit
125 ml piima
100 gr muscovado või muud tumedat suhkrut
2 muna
2 tl kaneeli
1/2 tl soola
4 spl õli (ideaalne oleks arahhiisiõli, kuid sobibi ka tavaline toiduõli
50 gr võid
100 gr Kreeka pähkleid
1 sidruni mahl
tuhksuhkrut

 
Sega suhkur piimaga, lisa munad ja sega ühtlaseks. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sega piima-muna segu sisse jahu, õli, sool ja pool kaneelikogusest (1 tl).
Jäta tainas umbes 15 minutiks seisma. Samal ajal lõika õuntest õhukesed sektorid, piserda neid sidrunimahlaga, et vältida õunte pruuniks tõmbumist.

Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud või õliga määritud vormi. Lao peale õunaviilud, õunaviiludele puista Kreeka pähkleid, puista peale kaneeli ja tumedat suhkrut ning laota võitükke.
Küpseta ca 180 kraadi juures vähemalt poolt tundi. Küpsust kontrolli tikuga.
Eriti hästi maitseb kook kas vaniljekastme, vaniljejäätise või vaniljese vahukoorega (minu lapsed vohmisid just viimasena nimetatud koosluses seda kooki topeltkogustega 🙂 )

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.