Õunakook juustuga ja 300 aastat ajalugu

Esileht / Määramata / Õunakook juustuga ja 300 aastat ajalugu

An apple without cheese is like kiss without squeeze
Eelnev oli tsitaat retseptiraamatust, mis räägib sellest, et õun ilma juustuta on nagu suudlus ilma kallistuseta 🙂
Minul ei olnud kuni tänase päevani aimugi, et õun ja juust peavad pirukas kokku saama. 

Aga just seda väidavad britid ja ma pean tunnistama, et neil on õigus. Krõbeda õhukese juustutainaümbrise sisse peidetud mahlase sisuga õunakook on tõeline hõrgutis ja sobib hästi just minusugustele, kelle suhe magusate kookidega on veidi keeruline. Väidetavalt on komme juustu õunakoogi sisse lisada, täpsemalt siis brittide igiomast Cheddarit, vana juba 300 aastat. Ajaproovile vastupidanud kook on hästi põnev ja suurepäraselt toimiv maitsekombinatsioon. Soovitan väga järele proovida, arusaam õunakoogist saab taas veidi avarust juurde.

Retsept on pärit ühest minu lemmik-koogiraamatust ehk The Great British Book of Baking ja koogi nimi on Apple Pie with Cheddar Crust. Kuna Cheddarit on meil üsna keeruline leida, siis võib selle asendada korraliku Gouda juustuga.
Taina jaoks läheb vaja:
300 gr jahu
näpuotsaga soola
150 gr riivitud Cheddarit (või Goudat)
150 gr külma võid
50 ml jääkülma vett
Täidis:
1 kg õunu (sobivad pehmemad ja magusamad söögiõunad)
3-4 spl suhkrut (mina eelistan muscovadot vm tumedat suhkrut, lisab mõnusa maitsenüansi)
30 gr võid
1 sidruni riivitud koor ja paar spl mahla

Taina valmistamiseks sega sool, jahu ja külm riivitud juust. Lisa hakitud külm või ning töötle kiirelt näppude vahel tainas ühtlaseks puruks. Lisa külm vesi, suru tainapall kokku ning aseta külma vähemalt 30 minutiks.
Samal ajal valmista täidis. Selle jaoks koori ja lõika sektoriteks 1 kg õunu. Sulata pannil või, lisa suhkru, sidrunimahl ning -koor ning kuumuta õunaviilud läbi nii, et nad oleksid kõik seguga kaetud.
Rulli 1/3 tainast koogivormi põhjast veidi suuremaks. Selle piruka jaoks sobib kõige paremini ca 26 cm läbimõõduga vorm. Hästi mugav on tainas lahti rullida küpsetuspaberil, siis saab hiljem koos küpsetuspaberiga tainaketta paigale tõsta.
Lahtirullitud põhjale aseta õunad. Teine osa tainast rulli samuti lahti ning sellest moodusta piruka pealmine osa. Tõsta ka see küpsetuspaberi abil pirukale. Voldi taina ääred alumisel ja ülemisel kihil kokku, torka kahvli või noaga pealmisele kihile augud õhu väljapääsemiseks sisse, puista kõige peale veel veidi suhkrut ning aseta eelsoojendatud ahju 200 kraadi juurde. 15 minuti pärast lülita kuumus 180 kraadi peale ning küpseta veel ca 25 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun.
Viimistle tuhksuhkruga ning juurde paku kas vaniljejäätist või vaniljekastet.
Täidisele sobib väga hästi ka kaaslaseks ka hakitud värske tüümian.
Nautimiseks sobivaim aeg on kell 5 õhtupoolikul ja seltisiliseks tee piimaga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.