Lõhe-avokaado terriin, mida koos Tiinaga tegime

Esileht / Määramata / Lõhe-avokaado terriin, mida koos Tiinaga tegime

Minu selle hooaja üks suurimaid boonuseid on minu töö. Nimelt töö Kanal2 kokasaates Lusikas. Kes vähegi aimab, mida tähendab kokkamiskiiksuga inimesele näiteks Tammuri talu köögis kokkamine või Angelica Uudeküll’iga koos toiduvalmistamine, see saab aru. Oleks vaid kõik tööd nii innustavad! Ideid ja inspiratsiooni korjan küll igast saatest ning emotsionaalne laeng peale iga salvestuspäeva on kirjeldamatu.
Avokaado-lõhe terriini idee pärineb samuti ühest Lusika saatest, kus oli külaliseks Tiina Kruus, kelle kokkamiskirg ning teadmiste pagas antud teemal (kokkamine siis ikka, mitte ainult terriinindus) on aukartustäratav.

Tiina valmistub külmas tahenenud terriine ümbrisest kätte saama

Roa kategooriaks oleks “Lihtne ja geniaalne”, sest tegemist on tõepoolest imelihtsalt valmiva ja samas väga maitsva ning ka efektse suupiste või eelroaga. Põhitegijateks algretseptis külmsuitsulõhe viilud, avokaado ning kitsejuust. Minu kodune katsetus moodustus kadakamarjadega marineeritud lõhest (idee pärit Angelica Uudeküllilt ja täpsemalt saab lugeda SIIT), toorjuustust ning avokaadost ning tuleb tunnistada, et ka see kooslus maitses fantastiliselt. Siinkohal ongi hea välja tuua mänguruum, mida see lihtne toit võimaldab: juustudega, maitserohelisega ning ka vooderdisega saab ilusti mängida ja tulemus jääb iga kord veidi teistmoodi.

Teriini valmistamiseks läheb vaja:
hästi õhukeselt lõigatud soola- või külmsuitsulõhe viile (loomulikult sobib ka forell)
head küpset avokaadot (koor peab olema kergelt vetruv)
toorjuustu või pehmet kitsejuustu. Sobib ka fetajuust.
tilli ja/või murulauku
soola ja pipart
sidrunimahla

Vooderda ramekin-vorm, väike klaas või ka näiteks muffinivorm kilega. Määri kile kergelt õliga. Õline pind vooderda lõheviiludega nii, et kogu pind oleks ühtlaselt kaetud. Tükelda avokaado, lisa juust (tükeldatuna), maitsesta soola, sidrunimahla ja pipraga ning soovikohase hakitud maitserohelisega. Sega. Lõhevoodri sisse paiguta nii palju avokaado-juustusegu kui mahub. Keera üle ääre rippuvad kalafilee otsad juustu-avokaado täidise peale ning suru kogu mass kokku.Vooderda kilega ning aseta külmkappi vähemalt paariks tunniks, soovitavalt aga kauemaks.
Serveerimiseks kalla vorm tagurpidi taldrikule, eemalda kile ning lisa veidi maitserohelist ning soovi korral ka meelepärast kastet. Selline “üllastuports” sobib hästi nii salatipadjale paigutatuna kui ka iseseisva ampsuna tugevama toidukorra sissejuhatuseks. Garanteeritud on see, et kalaga vooderdatud ümbrisesse peidetud avokaado-juustu sisu harmoneerub ideaalselt lõhe/forelliga ning samas on üllatusmoment garanteeritud.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.