Maapirni-läätsehautis peekoniribaga

Esileht / Määramata / Maapirni-läätsehautis peekoniribaga

See oli nüüd selline superhästi toimiv kooslus, mille puhul mul väga kõrgeid ootusi esmalt ei olnudki. Oli vaja kombineerida lihtsalt mingi lihakõrvane ja kuna kodus oli maapirne (Tähh, Age!) ja läätsesid, mõned šalottsibuladki leidusid, toorjuustust ja parmesanist rääkimata, siis sai need kõik ühte patta poetatud.

Ja tulemus oli täiesti suurepärane. Üsna ootamatul moel sobitusid kõik maitsed risoto põhimõttel valmistatud läätsehautisesse ideaalselt ning ühe uue lemmiku sünd saigi teoks. Arvatavasti teen ka edaspidi sarnasel põhimõttel läätsehautist ja kui maapirni parasjagu käepärast ei ole, siis katsetan teiste lisanditega.
Vaja läheb selle lihtsa toitva hautise jaoks:
2-3 šalottsibulat koorituna ja hakituna
2 küünt küüslauku (soovi korral, võib ka ilma)
2-3 maapirni koorituna ja tükeldatuna
ca 200 gr läätsesid
võid, õli või kui on, siis pardirasva (mina tegin viimatimainituga ja see andis väga mõnusalt maitses tunda)
puljongit (siia sobib hästi tugevam, näiteks vasikafondist valmistatud puljong)
100 gr toorjuustu
parmesani juustu riivituna
ürte (valikuna kas rosmariini, salveid, tüümiani, loorberit)
soola, pipart

Kuumuta keskmisel kuumusel pannil või paksupõhjalise poti põhjas kas pardirasv või õli ja või segu. Prae selles mõned minutid sibulaid, lisa hakitud küüslauk ning hauta veidi. Järgmisena prae samal pannil kergelt rasvaines läbi maapirn, siis lisa läätsed ja ürdid. Kuumuta läätsed rasvaines läbi ning kalla siis osade kaupa peale kuum puljong. Puljongit lisa täpselt niipalju, et hautis oleks vedelikuga kaetud ja lase siis vedelikul läätsede sisse keeda. Alles seejärel kalla juurde järgmine ports. Hauta läätsesid soovitud pehmuseni (selleks kulub läätsedest tulenevalt vähemalt 20-30 minutit, kiirläätsedest saab jagu ca 10 minutiga ), soovitavalt võiks tulemus olla kergelt al dente ehk väike vastupanu hammustades on lubatud et mitte öelda taotluslik. Arvesta sellega, et peale tulelt tõstmist absorbeerivad läätsed veel vedelikku edasi, nii et pigem võiks hautis olla kergelt kreemjas kui liiga kuiv. Sega juurde toorjuust ning riivi sisse parmesan. Maitsesta soola ja pipraga. Sega läbi. Õngitse välja suuremad-puisemad ürdid.

Kui tarvitad läätsehautist iseseisva toiduna, võid peale asetada mõned ahjust läbi käinud krõbedad peekoniribad.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.