Tuhande tort. Kreemjuustu, karamellikastme ja soolahelvestega

Esileht / Määramata / Tuhande tort. Kreemjuustu, karamellikastme ja soolahelvestega

Põhjuse torti teha andis tõdemus, et minu blogi kolimine Facebooki lehele augusti keskpaigas on nüüdseks ületanud 1000 fänni piiri. Ja seda on kaugelt rohkem, kui julgesin loota või oskasin arvata. Pigem sai eraldi leht loodud oma sõprade säästmiseks, et ma neid oma toidupostituste ega toiduteemalise infoga liialt ei pommitaks.
Tänud kõigile usalduse eest, et olete minu blogi oma näoraamatu privaatruumi lubanud ja luban usaldust nii hästi õigustada, kui oskan.

Tänuks minu poolt ühe ümmarguse numbri ületamise puhul üks tõeliselt mõnus karamelline kreemjuustutort väikese soolahelbelisandiga. Kõigile teile!
Natuke rohkem sellega nikerdamist oli, kui lihtsa koogiga, aga tulemus on iga pühendatud hetke väärt. Ja tegelikult ei ole valmistamiskäik üldse keeruline, küll aga veidi aeganõudev, kuna vahepeal tuleb jahutada-tahendada.
Magus külluslik karamell, vahune kattekiht, kreemjas toorjuustutäidis krõbedal ja rikkalikul küpsisepõhjal. Kõike seda kroonimas tibakene soolahelbeid, mis annavad kogu koogile tõeliselt kauni maitselihvi. Kaunis ja maitsev! Veidi mugandatud retsept on pärit värskelt minuni jõudnud Austraalia Donna Hay ajakirjast ning see kook võlus kohe oma kütkestavalt karamellise ja sutsuke soolahelbese looga.

Need soolased helbed olid minu lemmikud kogu koogi juures 🙂

 Koogipõhja jaoks läheb vaja:
2 pk ehk 360 gr valgeid küpsiseid (Kalev)
50 gr mandlimassi või jahvatatud mandleid
100 gr võid
Purusta küpsised köögikombainis, lisa tükeldatud mandlimass (martsipan) ning sulatatud või. Sega küpsisepuru võiga läbi ning suru 22-24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele. Küljed vooderda korralikult ka koogipõhja massiga ära ca 5 cm kõrguseni.
Aseta põhi 1 tunniks külma.
Kreemjuustutäidise jaoks:
300 gr ricottat
600 gr toorjuustu (Farmi või Philadelphia)
4 muna
1 tl vaniljesuhkrut
1,5 dl pruuni suhkrut
2 spl heledat siirupit
1/2 tl soola
Pane ahi sooja 160 kraadi peale. Kalla ricotta ja toorjuust suurde kaussi ning mikserda mõned minutid, kuni segu on kreemjas. Kalla juurde suhkur ning mikserda kuni suhkur on segunenud. Lisa ükshaaval munad mikserdamist jätkates. Viimasena sega juurde sool, vaniljesuhkur ning siirup.
Kalla toorjuustumass ettevalmistatud ja külmast võetud põhjale.
Nüüd tuleb huvitav osa! Vähemalt mina ei olnud seni toorjuustukooki vesivannis veel küpsetanud.
Aseta koogivorm suuremasse kaussi või ahjunõusse ning kalla sinna keeva vett nii, et see ulatuks vähemalt koogivormi poole kõrguseni. Aseta vesivannis koogivorm eelkuumutatud ahju ning küpseta ca 1 tund 30 minutit. Kook peaks olema ahjust võttes küll pehme, kuid siiski kalgendunud. Seda saab kontrollida vormi võdistades.
Julgen oletetada, et kui sobiva suurusega vesivanni ei õnnestu koduses majapidamisest leida, siis võib koogi ka ilma veevannita valmis küpsetada. Täidis tuleb tõenäliselt veidi kuivem, aga kindasti ka väga maitsev.
Aseta kook 3-4 tunniks jahtuma.

Jahtunud koogile määri vahune vaniljekreem, mille jaoks läheb vaja:
200 ml vahukoort
200 gr hapukoort
1 spl tuhksuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
Vahusta vahukoor koos hapukoore ja suhkrutega. Paras paksus on selline, et teravad tipud jäävad püsti. Laota kreem jahtunud koogile.

Karamellikreemi jaoks läheb vaja:
200 ml vahukoort
2 dl pruuni suhkrut
50 gr võid hakituna
Kuumuta vaiksel kuumusel kastrulis vahukoor, suhkur ja või. Kui suhkrur on sulanud, lisa kuumust ning lase mullitades keeda ca 5-7 minutit, kuni karamellikaste on veidi paksenenud. Jahuta.
Serveeri tordilõigud koos karamellikreemiga ning puista peale veidi soolahelbeid. Soolakad helbed ja magus-külluslik karamell on kui loodud ühes akordis kõlama. Mmmm…
Paraku olid mu lapsed jälle teist meelt. Hinnang oli midagi sellist, et: “Täitsa hea kook, aga see sool on seal peal imelik”. Ehh, las arenevad!

Ja nüüd jagaksin selle tordi kõigi teie vahel laiali, kes on viitsinud ja raatsinud minu väikese blogilehe peal “Like” nuppu vajutada. Mina tänan! Väga tänan!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.