Vaasa ämma kuldkala

Esileht / Määramata / Vaasa ämma kuldkala

Esmalt olgu kohe ära öeldud, et kust mujalt see lihtsalt võluv ja võluvalt lihtne roog ikka pärineb, kui mitte kalasõprade piiblist ehk Koržetsi Kalaraamatust. Kahjuks ei ole retsepti juures selgitust, kust pärineb selle toidu nimi. Tuletame siis, et ju kellegil oli ämm, kes elas Vaasas ja kellel oli üks legendiks saanud lõheretsept, mis ämma juurest käsikirjalisena ringlema läks. Igal juhul hea, et läks!

Mina olen seda kala ikka päris sageli teinud. Hea lihtne valmistada ja siis on tükk aega mõnus leivapealne, suupiste või salatikomponent kapist võtta. Hästi mõnus on see kala näiteks koos avokaadoga salatis: kreemjas ja mahe avokaado koos üsna särtsaka marineeritud lõhega sobitub väga ilusaks koosluseks.

Retsept ise siis selline lihtne:
300 gr lõhefileed
1 dl oliiviõli
1 tl jahvatatud pipart (võib varieerida nii valget, rohelist kui rosé’d, algretseptis oli rosé)
1 sl mett
1 sl meresoola
5 küüslauguküünt noaseljaga lamedaks surutuna ja kergelt hakituna
1 sidruni mahl
1 sl 30%-list äädikat
ohtralt hakitud värsket tilli
* võid vahelduseks teha ka näiteks laimi ja koriandriga varianti (sidruni ja tilli asemel) ning lisada veel veidi tšillit. Tulemuseks on kerge Aasia-nüansiga ämma kuldkala.

Lõika fileerimisnoaga lõhe õhukesteks viiludeks. Sega marinaadiained. Laota kausi või säilitusnõu põhja veidi marinaadi ja lao sinna peale üks kiht lõheviile. Sinna peale kalla jälle marinaad ja lao uus kiht lõheviile. Korda tegevust seni, kuni kogu lõhe ja marinaad on ära kasutatud.
Parim alates järgmisest päevast.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.