Kohukesed. Sügavkülmameetodil ja ikka isetehtud

Esileht / Määramata / Kohukesed. Sügavkülmameetodil ja ikka isetehtud

Mõeldes kohukestele, kangastub esmalt ikka see Onu Raivo joonistatud kiisuga omaaegne pirakas (võrreldes praegustega) kohuke, mis oli paras defitsiit ja Pärnu lapsena sain seda üsna harva. Kui keegi Tallinnas käies kaasa tõi, oli pidu missugune. Tundus, et šokolaad puruneb hammustades vastupandamatult kõlava krõmpsatusega ja rikkalik täidis kleepub mõnusa patususega hammaste külge. Oi mulle meeldisid need kohukesehetked ja isegi kui nostalgia ja lapsepõlve koefitsent maha arvestada, oli tegemist ühe tõeliselt maitsva maiusega!

Muide, kohuke on üks neist toitudest, mis on mujal maailmas
suhteliselt tundmatu ja siinmail samas asendamatu. Suurem osa Eesti
lapsi kasvab üles ju kohukesi süües ja ükskõik, kuhu elu edasipidi Eesti
juurtega võsuke satub, jääb kohukese ihalus ikka hinge pakitsema. Nagu
ka igatsus kilu ja musta leiva järele 🙂
Mõni aeg tagasi levis isetehtud kohukeste tegemise vaimustus nii mitmeski toidublogis ja ka Oma Maitse ajakirjas anti näpunäiteid kohukeseteoks. Idee ju hästi vahva, sest ise tehes saad valmistada kõige meelepärasema maitsega kohupiima-šokolaadi pulgakese.
Isevalmistatud kohukese lihtsamast lihtsama idee sain aga viimasel nädalavahetusel Lusika saate salvestuselt. Sügavkülmutatud kohupiima kasutades valmistasime Tartus Meatmarketis koos Joel Ostratiga astelpaju ja müsliga kohukesi.

Joeli astelapajukohukesed

Tema kohukesed nägid välja just sellised nagu ülal pildil ja nende valmistamist saab lähemalt vaadata juba sel laupäeval ehk 4. veebruaril kell 10 Lusika saates.
Kohupiima eelnev sügavkülmutamine võimaldab täidise üsna kerge vaevaga šokolaadist ümbrisesse sättida. Seega, valmistuskäik näeb ette, et esmalt soovitud maitsega kohupiim valmis segada (sooviatan vedelamat kohupiima eelnevalt ka sõelal nõrutada), siis silikoonvormis (väike muffinivorm) sügavkülma pista, šokolaad sulatada ja külmunud kohupiim šokolaadi sisse kasta. Puhast šokolaadi kasutades jääb ümbriskiht üsna krõbe, nii et hammustades surub ka täidist välja. Kui tahad elastsemat tulemust, sega šokolaadile lisaks veel veidi 35%-list koort, võid või ka õli.
Mina katsetasin kahe erineva maitsega kohukeste valmistamist.

Mustsõstrakohuke piimašokolaadis (5 kohukest)
200 gr kuivemat või sõelal nõrutatud kohupiima
2 spl Taarapõllu mustsõstrajahu
2 spl suhkrut
vaniljesuhkrut
200-300 gr piimašokolaadi
Pähkeid ja rosinaid
Sega kohupiim mustsõstrajahu, suhkru ja vaniljesuhkruga. Aseta kohupiimasegu silikoonist muffinivormidesse, silu pealispind tasaseks ja sügavkülmuta. Enne kohukeste viimistlema hakkamist kummuta kohupiim vormist välja ja aseta tavalisse külmikusse või toatemperatuurile. Sulata vesivannis piimašokolaad ning kasta kohupiima kiirelt sulatatud šokolaadi sisse. Tõsta küpsetuspaberile tahenema ning torka sulašokolaadi sisse kas pähkel või rosin. Lase šokolaadil hanguda.

Kookose-sidruni kohuke
200 gr Nopri sidrunikohupiimakreemi (eelnevalt võib sõelal paar tunnikest nõrutada)
50 gr Odense kookosmassi (või martsipani)
200-300 gr tumedat šokolaadi (kui soovid pehmemat šokolaadiümbrist, siis lisa ca 50 ml 35%-list koort sulašokolaadi sisse)
pähkleid ja rosinaid
Aseta kookosmass või martsipan silikoonist muffinivormi põhja, peale tõsta paar supilusikatäit kohupiimakreemi,  silu pealispind tasaseks ja
sügavkülmuta. Enne kohukeste viimistlema hakkamist kummuta
kohupiim vormist välja ja aseta tavalisse külmikusse või
toatemperatuurile. Sulata vesivannis piimašokolaad ning kasta kohupiima
kiirelt sulatatud šokolaadi sisse. Tõsta küpsetuspaberile tahenema ning
torka sulašokolaadi sisse kas pähkel või rosin. Lase šokolaadil hanguda.

Tulemus on mahlane, värske ja tõeliselt mõnus. Korralik täisšokolaad ja värske kohev kohupiim on kooslus, mis on kindla peale laste lemmik, aga kardetavasti ei jäta ükskõikseks ka ühtegi suurt inimest. Hea on see, võimalusi mängimiseks on lõputult – olgu see siis täidise maitsestamine või siis ka ümbrises kasutatava šokolaadi varieerimine – kellele mõrkjas tume šokolaad, kellele imalmagus valge ja kellele kreemjas piimašokolaad. Igaüks leiab endale lemmiku.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.