Magushapu kana Draakoniaasta tervituseks

Esileht / Määramata / Magushapu kana Draakoniaasta tervituseks

Hiina uue aasta algust ja Draakoni valitsemiaja algust, küll väikese hilinemisega, on paslik tähistada ühe Hiina köögi tõelise hitiga ehk kanaga magushapus kastmes. Hiinapäraselt siis gu lo gai .

Vähe on inimesi, kes seda ei armastaks ning variatsioone magus-hapu kastme teemadel liigub ka lõputult. Siintoodud versioon on pärit Hiina läänepoolsest osast. Hiinas kasutatakse magushaput kastet kõige sagedamini hoopis kalaroogade juures. Meil on pigem levinud kana selle kastmega valmistamine.
Siintoodud retsept on mugandatud ja kohandatud hästi ahvatlevate Hiina toitude raamatust China, mis jõudis minuni üle suure lombi ja tänu teise samasuguse kokanduskiiksuga inimese abile. Tänud, Tiina!
Kastme maitsestamisel tuleks pigem usaldada oma maitsemeeli kui retseptis näpuga täpsetes kogustes järge ajada. Koostisained jäävad  küll samaks, kuid igaühele sobilik magusa ja hapu tasakaal tuleb ikkagi endal paika sättida, Kui kellegi jaoks võib kaste olla liiga magus, siis kõrvalistuja jaoks võib see olla hoopis liiga hapu jne. Muidu on aga tegemist lihtsa, maitsva ja äärmiselt mõnusa ning kiirelt valmiva klassikuga ning kui kõiki koostisosasid ei ole käepärast, on väikesed asendused ikka lubatud. Seesamiõli võiks küll kindlasti olla, Hiina toidu spetsiifiline mõnus maitse peitub sageli just seesamiõlis.

450-500  broilerifileed (sobib ka kalkuni- või seafilee)
5 spl maapähkli õli
1 peeneks hakitud küüslauguküüs
Pöidlaotsa suurune jupp värsket ingverit
1 paprika (võib olla nii roheline kui ka punane) ribadena
1 sibul hakituna
1 porgand ribadena
1 tl seesamiõli
Hakitud rohelist sibulat

Marinaadi jaoks:
2 tl sojakastet
1 tl kuiva šerrit või Shaoxing riisiveini
½ tl soola
Veidi seesamiõli
Näpuotsaga valget piprat

Kastme jaoks (siin tuleks nüüd pigem maitsta kui täpseid koguseid retseptist lugeda)
8 spl riisiäädikat
4 spl pruuni suhkrut
2 tl sojakastet
6 spl tomatiketšupit

Sega esmalt marinaadiained. Lõika kanafilee väikesteks kuubikuteks, sega marinaadiga ja marineeri ca 20 minutit. Samal ajal valmista kaste. Kuumuta riisiäädikat pannil, lisa suhkur, sojakaste ja ketšup. Sega kuni suhkrur on sulanud ning tõsta kaste kõrvale.
Kuumale vokkpannile kalla paar lusikatäit maapähkliõli ning voki kanafilee kergelt läbi, kuni pealispind on kuldpruun. Tõsta kanafilee kõrvale.
Samale vokkpannil kuumuta ülejäänud maapähkliõli ja prae küüslauk ning ingver läbipaistvaks. Lisa köögiviljad ja prae ca 2 minutit. Nüüd kalla pannile ka kana ning prae veel minut-paar. Viimasena kalla peale kaste, lisa veidi seesamiõli ning rohelist sibulat.
Serveeri koos aurutatud riisiga.


Retsept ilmus ka Rannamõisa blogis.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.