Lihtne taipärane lõhefilee kurgi-sibula salsaga

Esileht / Määramata / Lihtne taipärane lõhefilee kurgi-sibula salsaga
Tõenäoliselt on paljusid tabanud peale aastavahetuse pidustusi igatsus millegi kergema järele kui seakülg või sült. Või tundub mulle lihtsalt nii, sest jaanuari perioodika toiduosad on ühtlaselt kaetud suppide ja pigem kergemat laadi roogadega. Tegelikult on ju tore, et kõik alati tasapaksus graafikus ei kulge ja et meie isud ei lase toidulaual liig ühekülgseks minna. 12 kuud aastas seapraadi ja kapsast süüa oleks puhas piin, sellevõrra mõnusam on kord aastas vanade eestlaste moel korralikku ja toitvat rooga lauale kanda. Aga praegu on need isud mõneks ajaks jälle ära söödud.
Tahtsin oma jutuga välja jõuda selleni, et kala on jätkuvalt tore vaheldus lihastele toitudele. Enne soojade tulekut liiga taimekeskseks ei tohiks veel oma menüüd sättida ja kaladest tasub ka eelistada ikka neid rasvasemaid. Oomega rasvhapped teevad ainult head ja aitavad veel mõnedki kuud kestvat talve üle elada. 
Kala valmistamine on mõnusalt kiire tegemine. Argiõhtul võib kala eelmisel päeval marinaadi panna ja siis kulub aega täpselt niipalju, kui ahi soojeneb ning kala küpseb. Riideidki ei jõua selle aja sees ära vahetada. Kala saab aga särtsakas, kerge, aasiapäraselt terav-magus-soolane üheaegselt. Juurde sobib pakkuda aurutatud basmati riisi.

4 lõhefilee tükki (à 150-200 g)
Tšillipipart, hakituna
Värsket ingverit, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
1-2 sl kalakastet
1 sl seesamiõli
2 sl mett
Kurki, punast sibulat
magusat tšillikastet, laimimahla
Värsket hakitud koriandrit
soola ja pipart
Sega tšillipipar, ingver, küüslauk, koriander, kalakaste, seesamiõli ja
mesi. Maitsesta soola ja pipraga, aseta kala marinaadi ja marineeri 4 tundi
kuni üleöö.
Küpseta ahjus kõrgel kuumusel grillelemendi all umbes 10-15 minutit. Kala
peaks seest olema veel kergelt vetruv, seega ära üle küpseta.
Haki värske kurk ja punane sibul. Kalla üle tšillikastme ja laimimahla
seguga, maitsesta ning serveeri kala kõrvale salatina. Kala juurde serveeri
värsket laimi, mida saab igaüks oma maitse järgi kalale peale pigistada.
Retsept ilmus detsembrikuus 2012 EPL  lisas Veinileht

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.