Labne(h) ehk jogurtijuust. Isetehtud ja ürdi-tšilli marinaadis

Esileht / Määramata / Labne(h) ehk jogurtijuust. Isetehtud ja ürdi-tšilli marinaadis

Tahaks alustada õnneliku õhkamisega, et ma ei väsi vaimustumast oma tööst. Armastan toiduteema ümber koondunud tööd seepärast, et tänu töökohustustega seotud uute ideede otsingutele “komistan” ma pidevalt vahvate toitude otsa. Siinne postitus on üks järjekordne näide. Lihtne asi, aga meele teeb rõõmsaks 🙂

Tegemist on jogurtijuustuga ehk labne või labneh juustuga. Levinud Liibanonis ja Lähis-Idas. Tegelikult olin jogurtijuustu ka eelnevalt teinud ja nautinud seda, kuivõrd lihtsalt saab kodus kreemist ja puhta maitsega määrdejuustu teha. Millegipärast oli aga kahe silma vahele jäänud see, et sellesama juustuga võib üht-teist veel edasi ette võtta. Näiteks marineerida juustust valmistatud pallikesi meelepärastest maitsetes. Kasu kahekordne – õlis marineeritud juust säilib nii kauem ning lisaks saab katsetada põnevaid maitsekombinatsioone.

Alustuseks siis sellest, kuidas teha jogurtijuustu. Retsepti tuleb kirja panna täpselt kaks komponenti – paks jogurt (näiteks Kreeka või Türgi jogurt) ja sool. Vahekord umbes selline, et 500 g jogurti peale 0,5 tl soola. Jogurt ja sool tuleks segada. Järgmiseks kata kahekordse marliga suurem sõel. Marli peab jääma parajalt üle sõela äärte rippuma nii, et pärast õnnestub otsad nõrutatava jogurti peale keerata. Aseta sõel suurema kausi peale, kuhu hakkab nõrguma vedelik. Kontrolli, et sõel liiga sügavale ei ulatu ja väljanõrguv vedelik sõela põhjani ei ulatuks. Tõsta marli servad üles ning seo jogurt tihedalt marli sisse. Aseta sõelal olev jogurtipall vajutuse alla ning jäta jahedasse nõrguma. Nõrutamise aeg võib olla alates 15 tunnist kuni paari päevani. Mida kauem hoiad, seda tugevama ja tihedama juustu saad. Protsessi kiirendamiseks võid vahepeal ka pallikest pigistada seni, kuni hakkab eralduma piimjas vedelik. Nõrgunud juustupall ei tohiks olla enam vesimärg, vaid lihtsalt niiske. Siis on piisav hulk vett välja nõrgunud. Valmis juust haruta marli seest välja ning säilita külmas ja õhukindlalt suletud anumas.
Valmis juustu võid segada meelepäraste lisanditega või süüa niiasama määrdejuustuna. Sellisel kujul säilib juust mõned päevad. Kui tahad aga edasi mängida, siis otsusta esmalt, milliste maitsetega juustu sooviksid valmistada. Veereta juustust väikesed Kreeka pähkli suurused pallid. Soovi korral veereta juustupalle maitseainetes ning aseta siis purki, kuhu kalla peale oliiviõli nii, et juustupallid oleksid kaetud. Veidikene võid juustupallidele peale saputada ka soolahelbeid ja värskelt jahvatatud pipart. 

Need marineeritud juustupallid sobivad hästi nii määrdejuustuks, salatisse, suupistete valmistamiseks või muuks meelepäraseks. Juustu sobib hästi ka sidrunimahlaga maitsestada.

Maitsestamiseks võid kasutada aga mitmeid erinevaid lisandeid:
Hakitud värsked või kuivatatud ürdid
Küüslauk
Jahvatatud vürtsid (nt koriander, pipar, vürtsköömned)
Hmeli-suneli maitseainesegu
Köömned
Sidrunikoor
Värske või kuivatatud tšilli
Vanillikauna seemned või kaneel (siis jäta sool juustu sisse panemata)
Kuivatatud puuviljad
jpm.   

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.