Apelsinikook. Kleepuv, patune, tšilline ja … veidi viinane

Esileht / Määramata / Apelsinikook. Kleepuv, patune, tšilline ja … veidi viinane

See Sybili kleepuv apelsinikook kleepus minu mõtetesse täpselt sel hetkel, kui teda esimest korda nägin. Lõpuks sai hingel pakitsev kihelus väljundi ja täna rändas minu ahju (ning loomulikult hiljem ahjust välja) seesama Kašmiiri tšilli ja viinaga patuselt kleepuv hõrk apelsinikook. Pean küll tõe huvides märkima, et kohalikust kaubandusest, täpsemalt Piprapoest, sai Kašmiiri tšilli asenduseks võetud küll Tai tšilli. Ei usu mina, et kook sellest kehvem sai 🙂

Pärit on see retsept taaskord ümbermaailma retseptide raamatust ehk siis fotograaf David Loftuse ja tema ümber koondunud kokkade koostööst sündinud “80 toiduga ümber maailma”. See kook on paigutunud India jaotuse alla, aga samas on retsept tõenäoliselt pigem India-aineliseks töötluseks saanud, sest viin ei ole kohe kindlasti India algupärand. Pigem on see sealkandis üsna tundmatu märjuke. Kangematest alkoholidest oli võimalik Indiast leida väga nigela kvaliteediga brändisid ja rumme, aga teadupärast hindud ise alkoholi ei tarbi. Selle koogi viimistlemiseks sobis samas viin, mis seal salata, ülihästi.

Natuke patune sai see kook küll, samas annab keeksi meenutavale koogipõhjale tsitruseliste, viina ja tšilliga valmistatud siirupikaste hoopis teise meki. Just sellise mahlase, vürtsise, rikkaliku ja sõltuvust tekitava.
Väikesed mugandused tegin töö käigus retsepti ja minu kook sai selline:
150 g võid, toasoojana
150 g suhkrut
1,5 keskmise suurusega apelsini
3 suuremat muna
80 g jahu
75 g mandlijahu või jahvatatud mandleid
1 tl küpsetuspulbrit
75 ml dessertveini (nt Põltsamaa Kuldne või Tõmmu, mina kasutasin hoopis Vana Tallinna glögi, mis oli käepärast)
1 sidrun
2 tl suhkrut
2 kuivatatud tšillipipra kauna
3 sl viina

Riivi ühe keskmise apelsini koor peene riiviga. Vahusta toasoe või suhkruga, sega juurde apelsinikoor ning ühekaupa ka munakollased. Sega jahu küpsetuspulbriga ning sõelu tainasse esialgu paar supilusikatäit jahu ning dessertvein. Sega.
Hakka lisama vaheldumisi ja pidevalt segades mandlijahu ning sõelutud jahu kuni kõik on taina sisse segatud. Vahusta munavalged ning sega õrnalt ka munavalgevaht tainasse. Kalla tainas 20 cm läbimõõduga ning küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 170 kraadi juures umbes 50 minutit. Küpsust kontrolli tikuga. Valmis kook jäta restile jahtuma.
Koogi küpsemise ajal valmista ette siirup. Selleks koori kartulikoorimisnoaga poole apelsini ja ühe sidruni koor. Eelnevalt pese hästi korralikult viljade koor kuuma vee all puhtaks. Asega 1 dl vett, 2 spl suhkrut, peenemaks purustatud tšillipiprad ning sidruni- ja apelsinikoor potti ning lase keema tõusta. Sega kuni suhkur on lahustunud ning lase vaiksel tulel keeda umbes 10 minutit. Tõsta kaas potile peale ning lase kümmekond minutit tõmmata. Pressi poole apelsini ja ühe sidruni mahl. Enne koogile valamist lase siirup veel keema tõusta, lisa tsitruseliste mahl ning viin ning kurna siirup läbi sõela. Veel soojale koogile torka sisse mõned augud ning nirista siirup koogile peale. Jahuta

Samast raamatust on pärit ka nasi goreng ja kedgeree.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.