Nasi goreng ja kedgeree ümbermaailma kokaraamatust

Esileht / Määramata / Nasi goreng ja kedgeree ümbermaailma kokaraamatust

Eelmise aasta lõpupoole troonib minu kokaraamatute riiulil täiesti eestikeelne ja hästi põnevaist toitudest pungil kokaraamat “80 toiduga ümber maailma”. Väljaandjaks on kirjastus Pegasus ja tegemist on tõlkeraamatuga. Seekordse raamatu koostamise põhjuseks on olnud toidufotograaf David Loftus ning tema toidufotod koos erinevate tuntud ja vähemtuntud tegijate retseptidega. See kõik ongi koondatud ühtede kaante vahele. Retsepte jagavad Jamie Oliver, Nigella Lawson, Gennardo Gontaldo, Heston Blumenthal ja veel paljud. Ilus ja eksootiline on see raamat ja kulinaarses mõttes saab tõesti tiiru maailmale peale teha. Raamat on jagatud maailmajagude kaupa peatükkidesse, nii et leiab toite igale maitsele.

Minu ühes esimeseks katsetuseks sealt raamatutst oli nasi goreng, mille jäljed viivad Sumatra saareni Indoneesias. See siintoodud retsept on toodud Sumatra saarelt otse Šotimaale 1920.aastatel. Silma on see toit juba eelnevaltki jäänud, sest päris mitmes Briti kokaraamatus on koos kedgeree‘ga see toit kordunud. Nüüd, veidi asja uurinud, tulebki välja, et tegelikult on nasi goreng ja kedgeree omavahel üsna lähedas sugulussuhtes ja tegemist on sellise teise päeva toiduga, kus järelejäänud riisile ning erinevale lihakraamile antakse ilus ja vürtsikas uus elu. Sellesamas ümber maailma toitude raamatus on ka mõlemad road ilusti olemas. Raamat ise näeb siis välja selline nagu allpool näha.

Minu katsetus nasi gorengi teemal läheb koheselt kordamisele, sest kuigi tegin seda toitu enda arust paraja suure kausitäie, kadus see teismeliste poegade kõhtu enne, kui ise jaole jõudsin. Kindlamat märki sellest, et toit maitses, vist pole vajagi.
Kasutasin selles toidud eelmisest päevast järelejäänud kanakintsu tükke ning basmati riisi. Seega ei olnud vaja muud, kui eelmise päeva toidule pannil ja ohtrate vürtside toel uus elu anda.

Nasi goreng
2 muna
maapähkli- või seesamiõli
2 sibulat, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna
1 tšillipipar, hakituna ja seemned eemaldatud
1/2 tl kurkumit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl jahvatatud koriandrit
ca 200 g küpsetatud või grillitud kana, peente ribadena
5-6 dl aurutatud riisi (keeda eelnevalt basmati riis vastavalt pakendi juhisele)
sojakastet maitsestamiseks
röstitud maapähkleid (kuival pannil kergelt pruunikaks röstitud)
Esmalt valmista omlett. Klopi munad lahti ning väheses õlis küpseta paksemapoolne omlett. Lõika see veidi jahtununa ribadeks ning tõsta kõrvale.
Kalla pannile õli ning hauta keskmisel kuumusel õlis sibulat, küüslauku, ingverit ja tšillipipart umbes 5 minutit. Lisa vürtsid, kuumuta õlis läbi ning kalla siis juurde kanatükid. Sega ja prae läbi. Järgmisena lisa riis. Kuumuta kõiki aineid koos umbes 5 minutit. Maitsesta sojakastmega.
Kalla toit kaussi, aseta peale omletiribad ning pähklid. Serveeri kohe.

Kedgeree
Kuna sai mainitud, et nasi goreng on sugulane kedgeree’ga. Kedgeree‘l arvatakse olevat küll India juured, kuid koloniaalajal jõudis see retsept Šoti sõdurite kätte, oli Victoria ajal populaarne hommikusöök ja on Briti köögis nüüd põhjalikult kanda kinnitanud. Eripäraks on selle toidu juures kergelt suitsune kala – kõige sagedamini tursk – mida siis toidu sisse pudistatakse. Ja taaskord on põhitegija eelmisest toidukorrast järele jäänud riis, mida saab vürtside toel jälle uuele elule aidatud.

2 muna keedetuna
700 g tursafileed, suitsutatuna, luudest puhastatud
2 loorberilehte
150 g basmati riisi, aurutatuna
soola
100 g võid
pöidlasuurune jupp värsket ingverit, hakituna
1 sibul
1-2 küüslauguküünt, hakituna
2 kuhjaga teelusikatäit karripulbrit
1 sl sinepiseemneid
2 tomatit (kasutasin kirsstomateid ja purgist purustatud tomateid, kuna praegu värsked tomatid on maitsetud)
1-2 sidruni mahl
hakitud värsket koriandrit
maitsestamata jogurtit
soovi korral hakitud tšillipipart
Raamatus soovitatakse kala loorberiga maitsestatud vees vaiksel tulel umbes 5 minutit keeta. Mina jätsin selle osa vahele ja maitsev sai toit sellegipoolest.
Näpi kala väiksemateks tükkideks ja jäta ootama. Sulata pannil vaiksel kuumusel või, lisa ingver, sibul ja küüslauk. Hauta ca 5 minutit. Lisa karripulber ning sinepiseemned ning hauta veel paar minutit. Järgmisena lisa hakitud tomat (või purustatud tomat) ja sidrunimahl. Kalla pannile riis, sega läbi. Viimasena lisa kooritud ja sektoriteks lõigatud munad. Sega suurem osa koriandrist ka toidu sisse. Serveerimiseks tõsta kedgeree kaussi, kaunista ülejäänud koriandriga, paku juurde maitsestamata paksu jogurtit ning soovi korral puista peale hästi peeneks hakitud tšillipipart.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.