Musta ja valge kaunis kooslus ehk kakaoküpsis, kes sai jäätiseks

Esileht / Määramata / Musta ja valge kaunis kooslus ehk kakaoküpsis, kes sai jäätiseks

Mõned ideed on vahel nii piinlikult lihtsad, et neile otsa komistades ei suuda õhku ära ahmida, miks ise seni selle peale ei ole tulnud. See, siintoodud vanillijäätis kakaoküpsiste vahel, on üks neist geniaalselt lihtsatest ning lihtsalt geniaalsetest ideedest. Vähemalt minu jaoks küll.

Omal ajal nimetati selliseid jäätiseid, kus vahvli vahel oli plombiir või koorejäätis brikettideks. Ei kõla just liiga ahvatlevalt 🙂 Ahmisin neid lapsena sisse, kui sattusime vennasvabariikidesse, sest millegipärast Eesti jäätisetoodangu nimekirjas brikettjäätist ei esinenud. Uuemal ajal esindab brikettjäätise kategooriat Raks nimeline jäätis ja mu lastele see väga meeldib. Lisaks on seda jäätis üsna mugav süüa, sest küpsisest kinni haarates jäävad käes üsna puhtaks, samas ei ole ohtu, et jäätis pulga otsast ära murdub. Vahe valmiskujul ostetud poejäätise ja ise värskelt kakaoküpsiste vahele sätitud vanillijäätise vahel on umbes sama, nagu vahetult enne serveerimist krõbedasse vahvlitopsi pandud jäätise ja poest ostetud läbivettinud vahvlitopsi vahel. Te ju mõistate, mida ma öelda tahan 🙂

Alustada tuleks selle koduse komplekti tegemisel esmalt sellest, et poest tuleks tuua ilus neljakandilisse pakendisse pakitud vanillijäätis. Mida naturaalsem ja kooresem, seda parem.
Järgmisena tuleb kakaoküpsiste kord. Neid valmistasin järgmise retsepti põhjal:
2,5 dl jahu
1 dl ekstra peent suhkrut või tuhksuhkrut
4 kuhjaga spl naturaalset kakaopulbrit
näpuotsaga soola
100 g võid
1 tl vanillisuhkrut
paar spl 35%-list koort.
Sega omavahel suhkur, vanillisuhkur, kakao, sool ja jahu. Aseta kuivained köögikombaini ning lisa külm hakitud või. Kasutades “pulse” režiimi lase tainakomponendid segamini, kuni moodustub ühlane puru. Lisa vähehaaval külma koort vahepeal tainast jälle “pulse” režiimil segades, kuni tainas kokku hakkab ja moodustub ühtlane tainapall. Veereta tainapall kokku, keera toidukile sisse ning aseta ca 1 tunniks külmkappi.

Rulli jahutatud tainas jahusel pinnal lahti ning lõika ümmarguse vormiga (või muu soovipärase vormiga ehk siis miks mitte ka näiteks südame- või lillekujulised) küpsised. Aseta need ahjuplaadile ning küpseta 180-200 kraadi juures ca 10 minutit.
Arvestades jäätisepaki suurust, siis on optimaalne 5-6 cm läbimõõduga ümmargune vorm.
Võta jäätis külmkapist ning lõika ca 1 cm paksused viilud. Igast viilust lõika sama vormiga, millega küpsiseid tegid, jäätiseratas (vm kujund) välja ning aseta kahe küpsise vahele.
Säilita sügavkülmas, kui neid just koheselt ära ei sööda.
Toimivad, muide, päris tugeva valuutana, kui lapsi on vaja millekski motiveerida 🙂

Mõnusat maiustamist!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.