India kanakarri ehk Murgh kari. Mõnus tuisutusa peletaja. Natuke üldisemat juttu India köögist lisaks.

Esileht / Määramata / India kanakarri ehk Murgh kari. Mõnus tuisutusa peletaja. Natuke üldisemat juttu India köögist lisaks.

Jaanuarikuises Oma Maitse ajakirjas kirjutasin veidi põhjalikumalt Aasia erinevate köökide eripäradest. Lugejate tagasiside põhjal tundus, et üheks lemmikuks Aasia toitude valikus sai seesama India kanakarri ehk Murgh kari. India köögiga kipub olema see, et kes seda armastab, see armastab jäägitult ning samas tean inimesi, kellele sellised pealtnäha sarnased “soustid” ehk karrid ei meeldi kohe üldse. Mina kuulun küll selgelt esimesse gruppi, kusjuures eriti mõnusad on soojade vürtsidega karrid just tänasele sarnastel tuisustel talvepäevadel.


India märksõnadeks  on karrid. Karri siis just selles mõistes, et kokku on keedetud erinevate vürtsidega kaste, mis võib olla nii köögiviljadest, munast, kalast või lihast. Pealtnäha koosneb suurem osa India toite sarnastest vürtsidest ja koostisosadest, kuid neid erinevalt kombineerides on tulemuseks väga suur variatiivsus nii maitses kui kooslustes.
India köök on kindlasti väga maitseküllane ja pealtnäha sarnased karrikastmed koondavad enda alla maitsete paraadi, kus iga kooslus on omamoodi ja kordumatu. Indias on tänu religioonile väga levinud taimetoitlus,kuid loomulikult leiab ka palju väga maitsvaid lihatoite. India köögi alustaladeks on riis, täisteranisujahu, läätsed, oad, kikerherned jpm. Kaunviljadest valmistatakse ka jahusid, mis on algaineks paljudele toitudele. Õlidest on kõige levinud maapähkliõli ja ka sinepiõli, päevalille ja sojaõli. Palju kasutatakse ka selitatud võid ehk gheed. Vürtsidest on levinumaid kardemon, vürtsköömned, kurkum, asaföödia, ingver, koriander, küüslauk ja paljud teised. Tasuks teada ka seda, et näiteks tuntud vürtsisegu Garam Masala on kokku segatud levinumatest vürtsidest, näiteks kardemonist, kaneelist, nelgist, koriandrist jt. Garam Masala maitseainesegu retsept varieerub regioonide kaupa. Magusate toitude puhul kasutatakse kõige sagedamini kardemoni, safranit, muskaatpähklit, roosiõli jpm

India kanakarri ehk Murgh kari
1 kg broilerifileed või broileri kintsufileed
2 keskmist sibulat, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
Pöidlasuurune jupp ingverit
1 tl karripulbrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl jahvatatud kurkumit
1 tl jahvatatud jahvatatud koriandrit
1 tl cayenne´i pipart
400 g purk purustatud tomateid
200 g paksemat maitsestamata jogurtit
2+1 tl soola
1 dl õli
Veidi vett
Pipart ja suhkrut maitsetamiseks
Hakitud värsket koriandrit
1 tl garam masala maitseainet
Sidrunimahla
Tükelda kanafileed ja puista üle ca 2 tl soolaga. Kuumuta pannil õli ning prae kanatükke, kuni need pruunistunud. Tõsta kanatükid pannilt ning aseta kõrvale. Kuumuta pann keskmisel kuumusel ning kuumuta pannil sibul, küüslauk ja ingver. Hauta vaiksel kuumusel umbes kümmenkond minutit . Lisa pannile karripulber, vürtsköömned, kurkum, koriander, cayenne´i pipar ning veidi vett ning kuumuta minuti-paari jooksul läbi. Lisa purustatud tomatid ning pool värske koriandri kogusest. Sega. Lisa maitse järgi soola ja veidi suhkrut. Lisa kastmesse eelneval läbipraetud kanafilee tükid ning kalla pannile ka kõik lihamahlad. Lisa ca 1 dl vett ning lase keema tõusta nii, et kanatükid on kastmega kaetud. Puista peale veel garam masala maitseaine ning ülejäänud koriander ning lase kaanega kaetult haududa seni, kuni kanatükid on läbiküpsenud. Enne serveerimist lisa veel jogurt, sega veidi ning piserda karri üle sidrunimahlaga. Serveeri koos aurutatud riisiga.


Retsept ilmus 2014. aasta jaanuarikuises ajakirjas Oma Maitse.
Paleoretsepti puhul jäta jogurt lisamata või lisa kookospiima.



Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.