Itaalia lihavõttepühade pirukas Torta Pasqualina

Esileht / Määramata / Itaalia lihavõttepühade pirukas Torta Pasqualina

See mõnus pirukas on Itaalia traditsiooniline lihavõttetoit. Arvestades, et juba selle nädala lõpus on käes kevadpühad ehk lihavõtted, siis tasub ühe võimaliku toiduna pidulauale just sellist tervislikkusest pakatavat pirukat kaaluda. Kelmikalt kevadvärviline pirukas on igati tervislik ning sobilik talvest väsinud keha rauavarusid täiendama. Ricotta ja spinati kooslus on ajatu klassika, mis toimib ka selle piruka sees veatult. Erksad munakollased muudavad selle piruka eriti kelmikaks.

Pirukas valmis taustal olevas punases kausis. Emile Henry savist nõud on kuumakindlad ja sobivad seetõttu ka ahjus kasutamiseks. 

500 g pärmi-lehttainast
500 g spinatit (kas värsket või külmutatud), peeneks hakituna
3-4 küüslauguküünt, hakituna
500 g ricottat
2 muna + 4 munakollast + 1 muna määrimiseks
50 g riivitud parmesani juustu
Soola ja pipart
0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
Õli praadimiseks
Võid vormi määrimiseks
Vajadusel sulata esmalt pärmi-lehttainas. Seda on kõige parem teha nii, et tõstad taina eelmisel õhtul tavalisse külmkappi.
Kui kasutad külmutatud spinatit, lase sellel sulada ning nõruta siis sõelal kuivaks. Võid käega spinati veel kuivemaks vajutada. Samamoodi võid sõelal nõrutada ka ricottat. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel veidi õli, kuumuta pannil hakitud küüslauku veidi aega ning lisa siis spinat. Kuumuta spinat läbi, maitsesta soola, pipra ja muskaatpähliga. Lisa spinatimassile ricotta, 2 muna, riivitud parmesani juust ning sega kõik läbi.
Rulli jahusel pinnal pool tainakogusest nii suureks, et saaksid sellega katta ahjuvormi põhja ja küljed. Tõsta tainas võiga määritud vormi ning kalla peale spinatisegu. Vajuta lusikaseljaga spinatisegu sisse neli lohku ning aseta sinna sisse munakollased.

Rulli ülejäänud osa tainast nii suureks, et saaksid sellega katta tainavormi. Näpi või tõsta tainaservad kokku.
Küpseta ca 180-200 kraadi juures ca 50-60 minutit kuni pirukas on kaunilt kuldpruun. Serveeri soojalt.
Mina kasutasin küpsetamiseks Emile Henry keraamilist kaussi. Tuli ilus paraja suurusega pirukas. EH tooted on kõik ahjus kasutatavad, seega sobivad nii serveerimiseks kui ka kööginõudeks. Näiteks saab SELLISE kausiga edukalt ka pirukat küpsetada.

Retsepti ilmus 2014. aasta ajakirja Toit&Trend kevadnumbris. 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.