Taaskord sõltuvuse küüsis. Maroko või Iisraeli sabatitoit. Tomatiga hautatud valge kala.

Esileht / Määramata / Taaskord sõltuvuse küüsis. Maroko või Iisraeli sabatitoit. Tomatiga hautatud valge kala.

No vahel tabab mind küll süütunne, kui mind kusagile külla taaskord kutsutakse ja siis ma pererahva suurepärased retseptid jälle oma kööki kandin, aga… Ka seekord läks sedamoodi. Lahke pererahvas kutsus jälle külla ja kuna ühe täiesti s-u-u-r-e-p-ä-r-a-s-e kalaretsepti saladustesse mind pühendati, siis siin ma otsapidi olen. Ise olen täiesti sõltuvusnähtudega – täna suutsin sedasama kala kolmel söögikorral päevas tarvitada – ja kardan, et homme võib samas rütmis kulgeda. Kui ühes roas kohtuvad koriander, tomat, küüslauk ja valge kala, siis on muidugi üsna keeruline libastuda. See retsept ei ole erand.
Niii lihtne, nii maitsev ja toimiv!

Peresõpradel külas käies sain juba teist korda maitsta Iisraelist pärit retsepti järgi valmistatud kala. Viimasel korral sõna otseses mõttes ka näppupidi toiduvalmistamise sees olles. Peale seda oli lihtne nipp selge. Tänud, Artur!
Uurisin veidi ka netiavarustest ja tuleb välja, et selline kala valmistamise moodus on traditsiooniline sabati toit nii Iisraelis kui ka Marokos ja nagu traditsioonilistele retseptidele kohane, leidub päris palju “minu ema moodi” stiilis retsepte, mis erinevad kohati üsna suurel määral.

Natuke kohandasin ka enda järgi ja hetkel olen tulemusega küll väga rahul. Minu poolt lisandunud täiendustest tulenevalt võiks seda rooga nimetada “Iisraeli kala India mõjutustega Eesti köögist” või midagi taolist.
Vaja on selle roa valmistamiseks:
ca 1 kg valge kala fileed. Ideaalis turska, aga sobib ka haug, ahven, siig või siis ka sügavkülmast tilaapia, paltus vm
ca 1 kg tomatit
1 küüslaugupea (või rohkem)
2 suuremat punast paprikat
ohtralt värsket koriandrit
maitsestamiseks kokkusegatult jahvatatud koriandrit, vürtsköömneid, kurkumit, tšillipipart, suitsutatud paprikat vm maitseaineid. Ise kasutasin just nimetatud vürtse ja need olid kokku segatud Korma Curry nimelises maitseainetopsis (NB! Supermarketi SM karri erineb sellest segust olulisel määral). Originaalis ehk sõprade juures kasutati maitsetamiseks vaid paprikapulbrit. Kui sul on käepärast suitsutatud paprika (saadaval näiteks M&S poes), siis kasuta kindlasti ka seda
Mina segasin vürtsid soolaga ning püherdasin kalatükke selles segus.
Soola ja pipart ka veidi maitsestamiseks

Kalatükid vürtsides püherdunult ja enne, kui viimane tomatikiht neile peale laotakse

Tegevuskäik on lihtne. Tükelda tomatid viiludeks. Lao laiapõhjalise panni või poti põhja kiht tomatit. Soovi korral võid tomativiilude alla veidi oliiviõli ka lisada. Sinna peale laota puista kiht tükeldatud küüslauku ja hakitud koriandrit. Lisa ka tükeldatud paprika. Puista peale soola ja pipart. Sega vürtsid soolaga ning keeruta kalatükke vürtsi-soola segus. Lao kalad tomati-paprika kihile. Sinna peale laota kiht viilutatud tomateid, hakitud küüslaukui ning hakitud koriandrit. Kui sul on väiksem pott, siis korda kihte samas järjekorras, kuni kogu tooraine on potti või pannile ladustatud. Värske koriandri ja küüslauguga ära koonerda! Aseta nõule kaas peale ning kuumuta pliidil esmalt kõrgel kuumusel ja hiljem kuumust veidi alandades.

Kokku peaks selleks kuluma ca 15-20 minutit. Kala peaks olema läbi küpsenud ja potis olevad köögiviljad mõnusalt kokku haudunud. Kui kuumutades põhjast veidike kipub juba tumedaks tõmbuma, on seegi vaid mõnus maitselisand. Nii lihtsalt see roog valmibki. Maitstes pane vaim valmis, et sõltuvus on kerge tekkima ja ei ole sugugi välistatud, et läheb nii, nagu minul. Homme teen vist jälle uue laari… 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.