Klassikust nostalgiline õhuline hapukoorekook jõhvikakattega

Esileht / Määramata / Klassikust nostalgiline õhuline hapukoorekook jõhvikakattega

Hapukoorekook on minu jaoks täielik nostalgiakook. Miks see nii on, võib lugeda SIIT. Arvata võib, et selle imelihtsa ja samas ülihästi toimiva koosluse algne lugu räägib nii kasinast valikust. nõuka-aja piiratud võimalustest ja perenaiste erakordsest nutikusest. Tulemus on imetlemist väärt. Üldjoontes koosneb koogi õhuline vahekiht, mis ei jää sugugi alla uuema aja hõrkudele toorjuustu- ja mascarponekookidele, vaid hapukoorest ja munavahust. Tõeline köögimaagia!

Ikka jälle kipub juhtuma nii, et meisterdan erinevaid mitmekihilisi ja üle keskmise keerulisi kooke ja ükspäev tuleb see hetk, kus ideed on otsas ja kodused külmkapivarud ka kasinad. Arvake siis, millise koogi poole sel hetkel taas pöördun. Võid, hapukoort, muna, suhkrut ja jahu jätkub küll pea alati. Seekordse lisandina sai koogile peale sätitud veel jõhvika toormoos. Ei juhtu midagi, kui see ära jätta või hoopis muul moel koogile viimast lihvi anda – kas siis näiteks valge šokolaadi – toorjuustukattega või hoopis värskete maasikatega, rabarberikastme või muu meelepärase lisandiga.

Tainas on kõige tavalisem muretainas ehk siis:
ca 300 g jahu
200 g võid
1 dl suhkrut
veidi soola
1 muna
1 tl küpsetuspulbrit.
Pane jahu kaussi, sega juurde küpsetuspulber, jahu peale tükeldatud külm või, sool ja suhkur ning lahtilöödud muna. Haki algul noaga segamini, hiljem sõtku kätega ühtlaseks tainapalliks, mis tuleks ca 1 tunniks külma panna.
Loomulikult võid kasutada ka valmis muretainast ja siis piisab 500-grammisest pakist.
Võta tainas külmkapist ja laota plaadipõhjale ühtlase kihina äärest ääreni. Ümmarguse vormiga vooderda tainaga nii vormi põhi kui seinad (vormi põhja pane küpsetuspaber).  Eelküpseta koos raskusega 180-200 kraadi juures, kuni tainas hakkab hästi kergelt kuldseks värvuma.

Täidise jaoks läheb vaja:
6 muna (valged kollastest eraldatud)
1 kilo hapukoort
2-3 dl suhkrut (sõltuvalt sellest, kui suur magusaarmastaja oled)
1 tl vanillisuhkrut
3-4 sl kartulitärklist.
Vahusta munakollane suhkruga, lisa vaniljesuhkur, hapukoor ja ettevaatlikult ka tärklis (jälgi, et tükke ei jääks). Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja kalla siis munavalgevaht ülejäänud täidise sisse. Sega hoolikalt läbi ja kalla eelküpsetatud põhjale.
Küpsetusvorm peaks olema üsna kõrgete äärtega, kuna küpsemise käigus kook paisub päris tublisti. 28 cm läbimõõduga koogivorm peaks ka sobima, aga eeldus on kõrged ääred.
Küpseta vähemalt 45 minutit 180-200 kraadises ahjus. Kui tundub, et koogi täidis hakkab liiga kiiresti pruunistuma, siis alanda veidi kuumust. Liiga kiirelt küpsedes on oht, et täidis jääb vedel. Jahuta kook.
Jõhvikakaste
300 g jõhvikaid
1 dl suhkrut
Püreesta jõhvikad koos suhkruga ning laota jõhvikakaste jahtunud koogile.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.