Nõgese karune vägi. Nõgesemajonees ja krõbeda nõgesega mozzarellasaiad

Esileht / Määramata / Nõgese karune vägi. Nõgesemajonees ja krõbeda nõgesega mozzarellasaiad

Ei ole vist kellelegi üllatuseks, et hetkel on käes umbrohukorilaste kuldaeg. Iga teine roheline lible, mis nina välja pistab, kannatab toidu sisse panna ja ära süüa. Hiljem tunned, kuidas kevade vägi sulle sisse tuleb ja talvega hangunud elumahlad jälle jooksma lükkab.
Nõges on üks kevadisi vägilasi ja kui süübida nõgese kasulikesse omadustesse, siis võiks kohe pika-pika jutu kirja panna. Üks ravimtaimetark on öeldnud, et kui loetleda kõiki nõgese häid omadusi, siis inimesed mitte ei rohiks, vaid kasvataksid nõgeseid. Vanarahvas teadis, et nõges paneb kana munele, lehma piima andma ja ajab karva läikima. Ta kõrvaldab kevadväsimuse ja teeb tuju heaks.

Nõgese äratundmisega ei tohiks kellelgi probleeme olla. Teda on keeruline mitte märgata, õigemini küll mitte tunda, kui
satud kogemata käe või jala nõgesepõõsasse pistma. Tõenäoliselt on kõik oma
lapsepõlves nõgesekuplades jalgu veriseks kratsinud ja seda karust kurja taime
altkulmu vaadanud ning rusikat tema
poole viibutanud. Nõgesest ei pea mitte ainult raviteed keetma, vaid tegelikult sobib nõges hästi ka toitude sisse sobitamiseks. Nõgese maitset võib võrrelda spinati maitsega, kuid oma omadustelt on ta veel tunduvalt kasulikum kui superköögiviljaks peetud spinat. Söömiseks korja noorte nõgeste ülemisi lehti, suuremad ja vanemad lehed muutuvad puiseks. Nõges korja kindlasti kinnastatud kätega, kui sa just ei soovi nõgesekuplade abil šokiteraapiat viljeleda. Nõgese kõrvetus on tegelikult kasulik, kuid siiski piisavalt ebameeldiv. Nõgestelt putukate eemaldamiseks võiksid korjatud nõgesed umbes 10 minutiks kergesse sooja äädikalahusesse likku panna. Nõgese ohutuks muutmiseks sobib aga taime kuumutamine. Võid nõgese kuuma veega üle kallata või siis ka ka hästi sooja õli sees (ca 50 kraadi) neid mõned minutid leotada. Viimane töötlusviis sobib näiteks nõgesemajoneesi valmistamiseks, mille retsept on ka allpool kirjas. Vees kuumutatud nõgesed muudaksid majoneesi vesiseks.

Krõbeda nõgesega mozzarella-tomatisaiad

Nõgeseid kiirelt võis friteerides, saab väga mõnusa lisandi,
mis sobib näiteks soojadele võileibadele, salatitesse, püreesupile lisandiks
või muude roogade juurde sobitamiseks. Selline lisand on hästi maitsev ja kui
krõbedad nõgesed lisada juustustele suupistesaiadele, võib olla kindel, et
ükski laps ei hakka ka selle peale 
pirtsutama. Pigem küsib hoopis lisaportsu.

Suur peotäis noorte nõgeste tippe, kuuma veega üle valatud
ja köögirätikuga kuivatatud
50 g võid
100 g õhukest lavaši
200 g mozzarella juustu
1 sibul, õhukeste ratastena
Tomativiile
oliiviõli
Soola ja pipart
Kuumuta keskmisel kuumusel pannil või, kuni see hakkab kergelt
mullitama. Aseta õli sisse eelnevalt kuumast veest läbi lastud ja kuivatatud
nõgesed, ning lase kiirelt neil krõbedaks praadida. See toimub kiiresti,
mõnekümne sekundi jooksul. Aseta nõrguma köögipaberile ja puista peale veidi
soolahelbeid.

Krõbedate juustuleibade jaoks rebi lavašist paraja suurusega
tükid. Piserda neid oliiviõliga. Aseta igale lavašitükile mozzarella juustu,
õhukesi sibulaviile, tomativiile ning maitsesta soola ja pipraga. Küpseta ahjus
krõbedaks ning enne serveerimist lisa ka nõgesed. Serveeri kohe. 
Nõgesemajonees
Nõgesemajonees on meeldiva maitsega ja reipalt erkrohelise
värviga maitsev lisand, mis sobib nii salatitele, võileibadele, praetud kalade
juurde või ka praetud kartulitele lisandiks. 

200 ml neutraalsema maitsega või meelepärast õli
125 ml nõgeseid (maht peale kuumtöötlemist)
1 küüslauguküüs
1 L-suurusega munakollane
1 tl Dijon sinepit
2 tl sidrunimahla
Soola ja pipart maitsestamiseks.
Puhasta kinnastatud kätega nõgesed. Kuumuta potis õli umbes
50 kraadini (õli peab olema juba veidi liiga kuum katsumiseks). Tõsta nõgesed
õli sisse ning lase jahtuda toatemperatuurini. Tõsta nõgesed õli seest välja.
Nõruta.

Pane munakollane purustajasse koos Dijoni sinepiga.
Kasutades „pulse“ režiimi, vajuta 3 kuni 4 korda, kuni munakollane on sinepiga
segunenud. Hakka vaikselt lisama õli (kasuta eelnevalt nõgestele kallatud õli).
Lastes purustajal/blenderil vaiksel kiirusel töötaga, kalla niristades juurde
õli, kuni saad ühtlase kreemja massi. Peata korraks masin ning tõsta
majoneesile juurde ka nõgesed. Püreesta ühtlaseks. Lisa sidrunimahl ning
maitsesta soola ja pipraga. Sega läbi. 
Retseptid on pärit 2014. aasta maikuisest ajakirjast Oma Maitse.
Nõgeseretsepte siit blogist leiad veelgi:
Kartuli-nõgesekotletid
Nõgesepirukas
Nõgesesupp
Umbrohupirukas (sinna sobib hästi ka nõgest sättida, kuigi algne retsept on tehtud naadiga)

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.