Kuidas keeta ja küpsetada muna ning aurutada kala. Mõned uudsed köögitarbed, mis elu lihtsamaks ja põnevamaks muudavad

Esileht / Määramata / Kuidas keeta ja küpsetada muna ning aurutada kala. Mõned uudsed köögitarbed, mis elu lihtsamaks ja põnevamaks muudavad

Põnevate köögividinate maailm näib olevat lõputu. Kui üks lähenemine on pigem vana hea klassika suunal, siis teine suund toob kaasa üsna rutiinivabasid uuendusi toidutegemisele. Viimatimainitud suunda kalduvad ka Lékué kaubamärgi all müüdavad ja valdavalt silikoonist tooted ning nimetatud firma tootevalikust leiab päris põnevaid ja köögiuuenduslikke köögividinaid.
Allpool piltidel olevad toidud on kõik veidi teistmoodi köögividinate toel valmistatud ja NB! neid postituse toitude valmistamiseks kasutatud tooteid on võimalik 9.mail Ülemiste kaubanduskeskuses Ostuööl 50%-lise soodustusega HomeDecor poest osta. Nii et tasub kohal olla!

Lékué silikoonvormis peekoni ja basiilikupesas küpsetatud munad
Lékué vormides valminud erikujulised jogurtitarretis. Vorm on sama, milles eelmisel pildil olev muna küpsetatud

Lékué aurutuskomplektis valminud kerge ja tervislik õhtusöök kala ja köögiviljadega

Esimene põnev köögividin on Lékué portsjonvorm, milles saab näiteks nii omamoodi uputatud muna koos sobilike lisanditega keeta või siis hoopis ahjus valmistada. Mina proovisin mõlemal moel ja lisaks valmistasin samade vormide sisse ka jogurtitarretise. Vidinad ise on SELLISED ja neid on kolmes erinevas kujus – ümmargune, kandiline ja südamekujuline.

Esmalt alustasin katsetamist muna keetmisega. Pošeeritud ehk uputatud muna valmistamine nõuab veidi oskusi, vastasel juhul võib vette poetatud toores muna keevas vees üsna laiali laguneda. Ümaras silikoonvormis keedetud muna jäi selline nagu pildil näha.

Ümaras silikoonvormis keedetud muna

Esmapilgul tundub, et täitsa tavaline praemuna. Tegelikult on mulje petlik ja muna oligi hästi põnevalt keedetud ja praetud muna vahepeal.

Protsess ise näeb siis välja selline


Veidi õhulisema olemisega, kui tavaline keedumuna ning samas kompaktsem kui uputatud muna. Keetmisaega saab igaüks ise endale sobivaks sättida, minule meeldib kindlalt selline pigem vähem kui rohkem keetmisaeg. Selline muna sobib hästi salatisse või ka hommikueineks. Mina sobitasin muna salatipadjale sätitud tomatitele, prociutto singile, aurutatud brokkoliõisikutele ning piserdasin kogu komplekti üle sidrunimahlast ja oliiviõlist segatud salatikastmega.
Sama vormi katsetasin ka ahjus ning alustasin esmalt sellest, et sättisin kandilise vormi voodriks kaks peekoniriba.

Sinna sisse poetasin mõned basiilikulehed ning ühe terve muna.

Siis kaas peale ning 180-200 kraadi juurde ahju. Umbes 10 minuti pärast oli roog valmis, kusjuures peekon ja muna olid küpsemise käigus hästi mõnusalt maitseid vahetanud ning muna jaoks soola praktiliselt vaja enam polnudki. Koos värske salatiga maitses imehästi  ning vorming oli ka päris vahva.

Et vormidele veel kasutusvõimalusi anda, katsetasin neis ka kevadiselt kergelt jogurtitarretist teha. Selleks kulus:
5 dl maitsestamata jogurtit
mõned supilusikatäied suhkrut
1 vanillikauna seemned või vanillisuhkrut
5 lehte želatiini
veidi vett
Rabarberi-ingveri-apelsinikastme jaoks läheb vaja:
300 g rabarberit
ühe apelsini mahl ja riivitud koor
riivitud ingverit (kasutasin Gourmet Gardeni tuubist ingverit)
1 dl suhkrut

Tarretise jaoks pane esmalt želatiinilehed vähese külma veega likku ja leota mõned minutid. Sega jogurt suhkru ja vanilliseemnetega ning soojenda kergelt. Kuumutada ei ole vaja, piisab veidi soojemast kui käetemperatuur. Peamine, et želatiin selles soojuses juba lahustuks. Nõruta želatiinilehed ning lisa sooja jogurti sisse ning sega, kuni need on täielikult lahustunud. Niisuta vormid veega ning kalla jogurt vormidesse. Aseta külma kuni tarretumiseni. Serveerimisel tõmba tarretise küljed enne ümberkallutamist vormi seinte küljest lahti ning kummuta tarretis kummuli taldrikule.
Kastme jaoks kuumuta kastrulis apelsinimahl ja -koor koos suhkru ja ingveriga. Hauta, kuni segu muutub kergelt siirupiseks ning lisa siis tükeldatud rabarber. Hauta veel mõned minutid, kuni rabarber on pehme, kuid mitte päris lagunenud. Serveerimisel kalla rabarberikastet jogurtitarretisele ning puista peale soovi korral veidi pistaatsiapähkleid.

Lékué aurutamisvorm oli järgmine vidin, mida katsetasin ja lihtsa elu sümboliks võib selle vormi küll esitada. Tegemist on siis SELLISE aurutuskarbiga, millel topeltpõhi ning milles saab auruga ning omades mahlades valmistada köögivilju, kala ja muid toite. Pole veel jõudnud proovida, aga pelmeenide valmistamist tahaks kindlasti ka selle aurutusnõus järele proovida.
Alustasin aga katsetusi köögiviljadel aurutatud tursafileega. Esmalt asetasin poti põhjale resti alla mõned šalottsibulad, küüslauguviilud, vürtsiterad, veidi vett ja valget veini ning loorberilehed.

Sinna peale asetasin resti, restile tükeldatud köögiviljad – brokkoli, lillkapsas ja noor porgand –  ning köögiviljadele kalafilee. Kalale keerasin maitseks lisaks veel paar keerdu soola- ja pipraveskist ning mõned laimiviilud. Siis kaas kinni ja aurutuskarp kas kuuma ahju või siis mikrouuni. Mina ei poolda mikros toiduvalmistamist, seetõttu läks karp otse ahju. Temperatuur ahjus võiks olla pigem mõõdukas, näiteks vahemikus 120-150 kraadi. Aega läheb küpsemiseks ca 30-40 minutit, aga kindlasti tuleks ise ka valvel olla ja sõltuvalt kala paksusest võib aeg varieeruda.

Valmis toit ei erinegi välja palju sellest, milline ta oli enne ahjuminekut, kuigu kala puhul on näha, et tegemist on siiski läbiküpsenud, mitte toote kalaga. Edasi polegi muud, kui aurutuskarbi sisu taldrikule tõsta ja kevadiselt kergelt rooga nautima hakata.

Olgu veelkord meelde tuletatud. et postituses mainitud kavalad köögividinaid on võimalik 9. mail Ülemiste Kaubanduskeskuse Ostuööl veel eriti soodsa hinnaga ehk 50%-lise sooduhinnaga soetada. 
Anna kergemale kevadele võimalus 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.