Spargel. Muna ja prociuttoga ning püreesupina

Esileht / Määramata / Spargel. Muna ja prociuttoga ning püreesupina

Spargel ja kevad kuuluvad kokku. Kuigi sparglit on meil võimalik aastaringselt leida, muutub teema minu jaoks päevakohaseks ikkagi kevade saabudes, kui keha hakkab nõudma rohelisemat ja kergemat toitu. Mis sa nende tuisutuulte ajal ikka rohelist võrset krõmpsutad. Levib info, et juba liigub ka eestimaist sparglit ja otsida tuleks seda Nõmme turult. Kinnitada hetkel ei ole võimalik, kuna selleks hetkeks, kui ise end kohale sättisin, oli spargliga kauplev pood kinni pandud ja enne 7.maid ei avatagi seda. Seni tuleb siis sissetoodud sparglitega läbi ajada ja muul ajal ostan seda kõige sagedamini Stockmannist, kus saab ilusti ühekaupa kõige krõmpsumad varred välja valida.

Kui korralik spargel kätte saadud ja ära toodud, võib esmalt kõige lihtsamast ja toimivamast kooslusest alustada.
Spargel muna ja singiga
Ideaalne kerge kevadine hommikusöök, mis valmib kiiremini kui traditsiooniline hommikupuder, kuid pakub maitseelamusi kõigile, kes tervislikust ja toitvast hommikusöögist lugu peavad. Sparglit võib valmistada nii kiirelt soolaga maitsestatud vees keetes, aurutades või siis pannil, grillil või ahjus kiirelt kuumust läbi lastes. Kuumtöödelda tuleks sparglit pigem vähem kui rohkem. Kergelt krõmpsuv tulemus on parim ja lödiks keedetud spargel oleks ilmselgelt väärtusliku tooraine raiskamine.

Peotäis värskeid spargleid, vajadusel puitunud alumine osa kartulikoorimisnoaga kooritud
Muna (maksimum 5 minutit keedetud)
Prociutto sinki
Soola ja pipart
oliiviõli
Sidrunmahla
Koori vajadusel sparglivarte alumine puitunud osa. Väga värsketel ja noortel sparglitel ei ole seda vaja teha. Keera iga sparglivarre ümber Prociutto sink, piserda sparglivarsi oliiviõliga, maitsesta vähese soola ja pipraga ning aseta mõneks minutiks 200 kraadini kuumutatud ahju või grillile. Valmis sparglitele piserda veidi sidrunimahla. Serveeri värkselt keedetud munadega ning süües kasta sparglivarsi vedela munakollase sisse.

Spargli püreesupp

Mõnusalt kevadroheline ja väga maitsev püreesupp värskest sparglist.
400 g värsket sparglit, vajadusel puitunud alumine osa kartulikoorimisnoaga eemaldatud
1 sibul, hakiutna
200 ml 35%-list koort
50 g võid
500 ml kana- või köögiviljapuljongit
Peotäis värsket tüümiani
Peotäis  värsket peterselli
Veidi sidrunimahla
Soola ja pipart

Tükelda spargel. Mõned ilusamad sparglitipud jäta kaunistamiseks ja tõsta kõrvale. Sulata potis keskmisel kuumusel või. Lisa tükeldatud sibul ning hauta mõned minutid. Lisa tükeldatud spargel, lisa veidi soola ja pipart ning hauta umbes 5 minutit. Kalla pannile ürdid, kuumuta läbi ning lisa kuum puljong. Lase keema tõusta ning keeda umbes 10 minutit. Seni kuni supp keeb, kuumuta kastrulis soolaga maitsetatud vesi ning blanšeeri keevas vees paar minutit eelnevalt kõrvale tõstetud sparglitippusid. Tõsta sõelale ja lase kiirelt külma veega üle.
Blenderda supp ühtlaseks. Kui tahad eriti kreemist suppi, suru supp läbi tiheda sõela. Kalla supp potti tagasi, lisa koor ning kuumuta korraks veel läbi. Maitsesta supp sidrunimahla, soola ja pipraga. Serveerimisel tõsta taldrikule suppi ning kaunista supp sparglitippudega.

Retseptid ilmusid ajakirja Toit&Trend mai-juunikuises numbris. Lisaks leiab samast numbrist veel minu retseptidest sparglipiruka, spargli-feta salati ja rabarberi-ingveri-apelsinikastmes panna cotta retseptid.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.