Veisepõse confit karamelliste köögiviljadega

Esileht / Määramata / Veisepõse confit karamelliste köögiviljadega

November on see kuu, kus võib mõneks ajaks ära unustada krõmpsud ja värsked salatid ning ausse tõsta toekad tummised lihatoidud. Nahavahe vajab soojendamist, et pikale talvele vastu pidada. Pikalt haudunud lihatoidud sobivad hilissügisesse hästi. Lihatoitudele sai pühendatud ka novembrikuises Oma Maitses ilmunud rubriik, kust see siinolev imemaitsev retsept pärit.

Hullutavalt külluslik ja imeliselt pehmeks haudunud liha võlub küll iga lihasõbra südame. Veisepõsk on teenimatult alahinnatud lihatükk ja seda tasub otsida turgudelt. Veiselihamüüjatelt tasub küsida, tihti ei taipa nad seda letil pakkuda, aga küsimise peale peaks veisepõske ikka saama. Tegemist on üsna lihaselise tükiga, mis muutub aga pikalt hautades uskumatult maitsvaks ja pehmeks. Eriti maitsev jääb veisepõsk confit´na valmistades ehk õli või rasvaine sees hautades.
2 veisepõske
50 ml sojakastet
50 ml pruuni suhkrut
1/2 tl Five Spice Powder´it (viie Aasia vürtsi segu: fenkol, tähtainiis, nelk, kaneel ja Sichuani pipar. Saadaval näiteks Piprapoes ja Umami.ee lehel)
3-4 küüslauguküünt peeneks hakituna
mõned terved nelgiterad
õli

Sega marinaadi koostisained ehk sojakaste, suhkur, vürtsid ja küüslauk kokku. Pane veisepõsed marinaadi sisse, aseta kas kaussi või kilekotti ning jäta soovitavalt 2-3 päevaks marineeruma. Hädapärast aitab ka üleöö variant. Marinaadist võetud põsed tõsta haudepotti ning kalla peale nii palju õli, et liha oleks kaetud. Aseta ahjupott ca 80 kraadi juurde hauduma. Kokku võib selleks kuluda 10-11 tundi. Kui tahad kiiremat tulemust, siis küpseta põske ca 100 kraadi juures ja arvesta selleks 4-6 tundi.
Karamelliseeritud köögiviljade jaoks lõika üks suurem bataat ja pastinaak kuubikuteks. Kuumuta pannil veidi confit´juurest näpatud maitsetest läbiimbunud õli ja prae selles veidi aega köögivilju. Lisa 2 tl pruuni suhkrut, mõned hakitud küüslauguküüned ning veidi rosmariini. Prae, kuni suhkur hakkab karamellistuma. Siis lisa pannile veel veidi sojakastet ning viimistle köögiviljad veel veidikese balsamico-kreemiga.

Retsept ilmus 2014.aasta novembrikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.