Pähkli-, karamelli- ja šokolaadiruudud Snickersi ainetel

Esileht / Määramata / Pähkli-, karamelli- ja šokolaadiruudud Snickersi ainetel

Rikkalik, pähkline ja karamelline kook on tõeline südametemurdja. Seda kooki võib nimetada ka Snickersi koogiks, kuna koostisosad on sarnased – maapähklid, karamell ja šokolaad. Maitsed, mis sobituvad kokku imeliselt. Kook on sobilik ka neile, kes gluteenitalumatusega kimpus või kes lihtsalt soovivad valget jahu oma toidus vältida. Nimelt täidab jahu rolli siin röstitud ja purustatud pähkel.

200 g röstitud ja kergelt soolatud maapähkleid (võid osta valmiskujul või siis kergelt kuumas ahjus koos1 tl soolaga röstida ca 5-7 minuti jooksul) SELLISED röstitud pähklid on olemas Germund valikus.
2 muna
1,5 dl pruuni suhkrut (sobib hästi nt Billington´s rafineerimata suhkur)
1 tl küpsetuspulbrit
õli vormi määrimiseks
Karamelline vahekiht:
2 dl suhkrut
100 ml vahukoort
Šokolaadikate:
100 g vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
Rösti pähkleid ahjus, koori pähklitelt koor ning purusta köögikombainis. Klopi lahti munad, lisa sinna suhkur. Sega küpsetuspulber pähkliseguga ning lisa muna ja suhkru segule. Pane ca 20 cm kandilise vormi põhja küpsetuspaber, määri see õliga ning kalla saadud pähklimass küpsetuspaberile. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit. Jahuta põhi korralikult maha.
Karamellise vahekihi jaoks võta paksupõhjaline pann, kalla sinna peale suhkur ning lase keskmisel kuumusel suhkrul kuumeneda. Mõõda välja vajalik kogus vahukoort. Suhkur on algul muutumatu, kuid mõne aja pärast hakkab alumine kiht sulama. Sega suhkrumassi kogu aeg kuni kogu suhkur on sulanud ja lase suhkrul pannil karamellistuda kuni kergelt punaka tooni tekkimiseni. Võta pann tulelt ning sega hästi kiirelt ja kogu aeg liigutades koor karamelli hulka. Sega seni, kuni mass ühtlustub ning kalla siis karamelliiris eelnevalt küpsetatud põhjale. Laota laiali ja aseta jahedasse tahenema.
Šokolaadikatte jaoks purusta 100 gr suure kakaosisaldusega (vähemalt 70%) šokolaadi väikesteks tükkideks ja sulata kuumaveevannil. Kui tahad veidi pehmemat katet, lisa šokolaadile enne sulamahakkamaist veel paar supilusikatäit 35%-list koort või võid. Kalla šokolaad jahtunud karamellisele vahekihile ning lase šokolaadil taheneda.
Lõika kook terava noaga tükkideks. Võid noa enne lõikamist kasta kuuma vette, siis ei lõhu lõikamine šokolaadikihti ära.

Retsept ilmus 2014. aasta detsembrikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.