Lihtne köögiviljakarri kookospiimaga

Esileht / Määramata / Lihtne köögiviljakarri kookospiimaga

Mingil kummalisel moel on koos uue aastanumbriga saabunud minu jaoks karriajastu. Vürtsikaid ja soojendavaid karrisid olen valmistanud aeg-ajalt ikka, aga praegu lausa isutab. Ja isutab nii, et kui üks laar saab otsa, teen kohe järgmise valmis. Kuna minu toidufilosoofia kannab endas eelkõige intuitiivse toitumise loogikat, siis olen ise mõelnud, et võib-olla ongi mu keha mulle märku andnud sellest, et kevade lähenemisega võiks toidud olla veidi lahedamad, kuid samas soojendavad ning karrisse lisatud rikkalik vürtsikogus aitab talvest räsitud keha ka puhastada ja turgutada. Tegelikult üsna loogiline isutamine, kui järele mõelda. Reeglina teengi karrisid praegu ainult köögiviljadest ja neid võib vaba käega ise kombineerida ning vahetada.
See on lihtne ja külluslik köögiviljakarri, kus muidu üsna tagasihoidlikult maitsevad köögiviljad saavad rohketest indiapärastest vürtsidest korralikult soojendava ja maitseid pungil iseloomu. Selline karri sobib hästi ka veganitele, samas kes soovib, võib karrile tummisema iseloomu andmiseks lisada valmistamise lõpul ka veidi paksu maitsestamata jogurtit või hapukoort. Tiba tummisema iseloomu tarbeks olen lisanud karrile ka läätsesid, aga võib teha ka ilma nendeta. Läätsede asemel võib kasutada ka röstitud pähkleid või seemneid.

150 g läätsesid
2 sibulat, tükeldatuna
2 rohelise tšilli kauna, tükeldatuna
1 tl sinepiseemneid
Peotäis kuivatatud karrilehti (võid asendada paari loorberilehega)
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl garam masala maitseainet
1 tl kurkumit
1 tl tšillihelbeid
(eelpool nimetatud 5 komponenti võid ise oma soovi, maitse ja koduste varude järgi varieerida või kasutada valmis karrivürtsi segusid)
400 g purk purustatud tomatit
1 valge redis, tükeldatuna
1 baklažaan, tükeldatuna
1 nuikapsas, tükeldatuna
1 bataat, tükeldatuna
(köögivilju võid ise vahetada, sobivad ka kaalikad, porgandid, suvikõrvits, kartul, kõrvits, pastinaak vm)
2 dl kookospiima
Soola ja pipart
Õli
Veidi suhkrut või mett maitsestamiseks
Värsket koriandrit
Keeda läätsed vastavalt pakendi juhisele. Kurna ja tõsta kõrvale. (Teine, lihtsam võimalus on lisada läätsed koos köögiviljadega ja hautada kõik koos pehmeks. Viimasel juhul lisa siis ka rohkem vett karrile). Kuumuta pannil õli ning prae sinepseemneid paar minutit. Lisa tšillipipar, karrilehed, sibul, koriander, vürtsköömned, garam masala, kurkum ja tšillihelbed. Sega läbi ja kuumuta veidi aega. NB! Karrivürtside puhul on hästi oluline need enne kuumal pannil läbi kuumutada, et aroomid hakkaksid eralduma. Nii jääb maitse palju sügavam ja ka vürtsides peituvad kasulikud omadused on meile lihtsamalt omastatavad.
Eelpool retseptis nimetatud vürtside asemel võid kasutada erinevaid valmis karrisegusid. Mina olen enda jaoks viimasel ajal avastanud allpool pildil näha olevad mõnusad maitseainesegud. India köögi põhilised vürtsid korduvad seal erinevates vahekordades ja kõik need segud on väga mõnusad ning boonuseks on ilus pakend. Teravusastet näeb pakendi allosas tšilliga määratletud skaalal. Neid purke olen müügil silmanud Solarises, Stockmannis ja Kaubamajas.

Lisa tükeldatud tomatikonserv ning baklažaan, redis ja nuikapsas ning veidi vett. Hauta umbes 10 minutit, aeg-ajal segades. Lisa tükeldatud bataat ja kookospiim ning hauta, kuni viljad on kõik pehmed. Maitsesta veel soola, pipra ja suhkruga. Vajadusel lisa veidi vett, kui kaste liiga kuivaks tõmbab. Lisa eelnevalt keedetud läätsed. Serveerides lisa värsket koriandrit.
NB! Kuigi eelpool toodud purkidele on kirjutatud curry, siis ei ole see kindlasti asendatav SM märgi all müüdava erkkollase karriga. Nimetatud toode jääb pigem sinna aega, kui teeäärsetesse baaridesse ilmus kohustuslikus korras pokaalis serveeritud ja majoneesiga ülekallatud kana-karri salat. Küll on aga SM märgi all India sarjas täitsa korralikke India köögi maitseaineid.

Retsept ilmus 2015.aasta jaanuarikuises ajakirjas Oma Maitse, kus oli pikemalt juttu erinevatest vähemtuntud köögijuurikatest.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.