Tagurpidi rabarberikook ehk ajatu klassik tarte tatin rabarberiga

Esileht / Määramata / Tagurpidi rabarberikook ehk ajatu klassik tarte tatin rabarberiga

Tagurpidikoogid on võluv klassika, mis ühendab karamellise kleepuva kastme ja krõbedaks küpsenud tainakatte, mis hiljem tainapõhjaks muutub. Rabarberikook sobib sel moel valmistamiseks eriti hästi – magus karamelline kaste sobib teravalt hapuka rabarberiga eriti oivaliselt. Seekord lisasin ka veidi banaani, mis oma veidi imala magususega haakub samuti rabarberi roosa hapukusega.

Üle pika aja sain tagurpidi kooki teha jälle spetsiaalses tarte tatini vormis. Savist vana kooli Emile Henry tarte tatini vorm on küll jätkuvalt olemas, kuid induktsioonpliidi ajastu saabumisega muutus pliidil kasutatav savivorm kasutuks. Nüüd on ka see probleem lahendatud ja valikus on lisaks tavalisele savivormile ka induktsioonpliidi jaoks kohendatud savist vorm, millel metallist aluskiht. Tarte tatini vormi põhimõte on see, et on olemas ülemine ja alumine pool ehk katte valmistad pliidil vormi ühes pooles, selle katad tainaga ja hiljem saad teise poole ümber kallata ning sellega serveerida. Kõnealune vorm on pärit Ülemiste keskuses asuvast poest Kulp (eelnevalt tuntud Home Decori nime all).

Selline on tooteuuendus, millega saab rahulikult ka induktsioonplaadil toimetada. Lisakiht savivormi all.

Tagurpidi rabarberikook sai ise aga mõnus. Ühtaegu hapukas ja magus. Võine ja rikkalik. Nagu üks klassikaline kook olema peab.
Taina jaoks:
3,5 dl jahu
4 sl suhkrut
näpuotsaga soola
200 g võid
1 muna
Sega omavahel jahu, suhkur ja sool. Näpi juurde külm või. Selleks võid kasutada ka köögikombaini “pulse” režiimi. Töötle tainas ühtlsaks ja lisa siis muna. Vormi tainas palliks, keera toidukile sisse ning aseta külmkappi vähemalt pooleks tunniks. Võta jahtunud tainas külmkapist ning rulli jahusel pinnal ümmarguseks kettaks, mille läbimõõt on mõned sentimeetrid suurem, kui küpsetusvormi põhja läbimõõt.

Katte jaoks:
4-5 korralikku rabarberivart
1 banaan (võib ka ära jätta)
100 g võid
1,5-2 dl suhkrut
Katte jaoks sulata pannil või ja lisa suhkur. Sega ja kuumuta vaiksel kuumusel, kuni suhkur on sulanud ja kaste hakkab kergelt karamellistuma ning paksenema. Tõsta suhkru-või segu sisse parajateks juppideks (4-5 cm) lõigatud rabarberivarred. Nooremaid varsi ei ole vaja koorida, nii säilib ilus roosa värvus. Kuumuta rabarber mõne minuti jooksul kastme sees läbi ja tõsta siis vorm tulelt.

Kui sul ei ole spetsiaalset tarte tatini vormi, siis kalla kogu segu nüüd pannilt ahjuvormi põhjale. Tõsta ettevaatlikult spaatli või tainarulli abil lahtirullitud tainas rabarberi-karamelli segule. Vormi taina ääred allapoole ning torka taina sisse kahvliga mõned augud, et küpsemise ajal eralduv aur välja pääseks.

Küpseta 180 kraadi juures umbes 20-30 minutit, kuni tainakiht on kuldne.

Lase jahtuda umbes veerand tundi, tõmba noaga koogi ääred serva küljest lahti ning kalla siis kook tagurpidi koogialusele või tarte tatini vormi põhjale.
Söö soojana. Juurde sobib imehästi vanillijäätis.
Samal moel võid teha ka õuntega kooki, sel juhul kuumuta õunu karamellikastmes lihtsalt veidi pikemalt.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.