Jahutavaid suvejooke. Mündisiirupiga karastav jook ja maasika-sidruni kihisev limonaad

Esileht / Määramata / Jahutavaid suvejooke. Mündisiirupiga karastav jook ja maasika-sidruni kihisev limonaad

Suvine aeg on värskete jahutavate jookide aeg. See suvi küll kuumusega ei priiska, aga sellegipoolest sobivad suvised joogid isegi sellise niru suve juurde. Marjad ja ürdid on maitserikkamad kui mis iganes muul ajal. Suvise toidu juurde sooviks ju midagi head ja värskendavat. Mitte liiga magusat. Marjade ja ürtidega vesi on muidugi kõige lihtsam lahendus, aga kel vähegi pealehakkamist, võib üsna lihtsa vaevaga valmistada tõeliselt jahutava ja väga maitsva suvise jahutava joogi. Mulliga või mullita ning kindlasti ohtra jääga.

Sekanjabin ehk hapukas mündisiirup.
Sekanjabin on väärikas tegija ehk iidne Pärsia päritolu jook, kus mündist, suhkrust ja valge veini äädikast keedetakse siirup. Õhetavast mündisest siirupist saab valmistada jahutavaid jooke, lisades joogi sisse kurgiviile või segades seda õunamahlaga.
2 dl suhkrut
7-10 dl vett, sõltuvalt sellest, kui magusat jooki soovid
30 ml valge veini äädikat
Suur peotäis värsket münti
Värsket kurki, koorimisnoaga tõmmatud ribad
Jääd
Tõsta kastrulisse kogu suhkur koos 1 dl veega. Kuumuta segades vaiksel kuumusel kuni suhkur on sulanud ja keeda siis vaikselt umbes 10 minutit, kuni siirup veidi pakseneb. Lisa veiniäädikas ja keeda veel ca 15-20 minutit. Kui vedelik on veest paksemaks muutunud, siis on siirup valmis. Liiga paksuks keenud siirup lahustub vees halvasti. Tõsta kastrul tulelt, sega siirupi sisse münt ja jahuta. Jahtunus siirupist kurna välja münt ja sega siirup veega. Võid kasutada ka mullivett. Lisa joogi sisse kurgiribasid ja jääd ning serveeri kohe.

Kihisev maasika-sidrunilimonaad
Maasika-sidrunilimonaad ei jäta vist küll kedagi külmaks. Hapukas sidrun ja magus kesksuvine maasikas kihisevas värskendavas joogis on tõeliselt mõnus klaasitäis. Lisades joogile veel münti või melissi, saab eriti maitsva ja värskendava joogi.
5 sidruni mahl (kokku peaks olema 2 dl värskelt pressitud sidrunimahla)
2 dl suhkrusiirupit (kasuta kas valmissiirupit või keeda kokku 1:1 osast veest ja suhkrust)
500 g maasikaid
1 l mullivett
Jääkuubikuid
Mündi- või melissioksi
Jääd
Pigista sidrunitest välja mahl ja eemalda kõik seemned. Püreesta blenderis või purustajas ¾ maasikatest koos siirupiga. Kalla kannu siirupine maasikapüree, lisa sidrunimahl, mullivesi ja mõned mündilehed. Hoia jooki jahedas. Serveerides lisa veel jääkuubikuid ning pooleks lõigatud maasikaid.

Retseptid ilmusid 2015.aasta juulikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.